3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 320 g wody
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g oliwy
  • 2 czubate łyżki otrąb pszennych
  • 20 g nasion siemienia lnianego
5

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2.

  2. 2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min/Closed lid/Dough mode. Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

  3. 3. Piec około 50 min w temp. 180*C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wodę (w części lub w całości) można zstąpić zakwasem na żurek, wówczas chleb zyska posmak chleba na zakwasie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • właśnie spróbowałam super jest

    Zgłoszony przez Justynka 87 na listopada 14, 2018 at 11:57.

    właśnie spróbowałam super jest

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie spróbowałam, super jest

    Zgłoszony przez Justynka 87 na listopada 14, 2018 at 11:56.

    właśnie spróbowałam, super jest

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Klapa! Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez...

    Zgłoszony przez Agary na listopada 6, 2017 at 18:01.

    Klapa! tmrc_emoticons.( Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez większego zarzutu, niestety chleb w ogóle nie wyrósl ponownie. Może to i wina drożdży, choć pierwsze wyrastanie jakoś poszło. Nie daję gawiazdek, żeby nie zaniżać oceny. Chciałam się poskarżyć, że mi nie wyszedł tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietny przepis, pieke regularnie

    Zgłoszony przez rachubka na listopada 3, 2017 at 12:52.

    Swietny przepis, pieke regularnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi...

    Zgłoszony przez iga.wrocław na marca 31, 2017 at 16:40.

    Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi drożdżami pieczywo wychodzi super. Piekę krócej bo w dwóch krótszych formach silikonowych. Pieczywo trzymam w chlebowniku zawinięte w ściereczkę. Długo zachowuje swoje walory. Jest pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł...

    Zgłoszony przez oska1990 na marca 1, 2017 at 14:35.

    Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł bardzo dobry. Fajnie wyrosł w naczyniu. Później jedynie był mały problem z wyciągnięciem ciasta z naczynia ale uporałam się tmrc_emoticons.) Chlebek wyszedł wysoki, nie kruszy się i jest mokrutki. Polecam wyprobować tmrc_emoticons.)Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może drożdże były nieświeże,

    Zgłoszony przez Meg na maja 30, 2016 at 15:40.

    Może drożdże były nieświeże, albo źle przechwywane. Trudno mi ocenić dlaczego tak się stało.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł twardy zakalec

    Zgłoszony przez myszawwa na kwietnia 22, 2016 at 16:29.

    wyszedł twardy zakalec tmrc_emoticons.( ciasto nie wyrosło, zapach zaklca mocno drożdzowy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może trzeba dłużej piec?  

    Zgłoszony przez Meg na kwietnia 11, 2016 at 18:15.

    Może trzeba dłużej piec?  

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moj pierwszy chlebek wyszedl

    Zgłoszony przez Dooska na kwietnia 11, 2016 at 17:27.

    moj pierwszy chlebek tmrc_emoticons.) wyszedl bardzo dobry w smaku ale chyba mam maly zakalec. Albo jest poprostu ciasto zbite tmrc_emoticons.;) polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąka żytnia ma mniej glutenu

    Zgłoszony przez Meg na marca 7, 2016 at 21:26.

    Mąka żytnia ma mniej glutenu więc może być ciasto lepkie. Ale zależy to też od wilgotności mąki, Trzeba też sprawdzić czy kabel TM nie dotyka niczego, bo wtedy waga waży inaczej i czy pod nóżki nie podeszły zadne okruchy. Chleb w piekarniku raczej już nie wyrasta, tylko tyle ile podejdzie w formie przed pieczeniem.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyrasta, ale mam

    Zgłoszony przez Kinga-M na marca 7, 2016 at 20:42.

    Właśnie wyrasta, ale mam pytanie... ciasto strasznie klejące, musiałam wręcz wydrapywać z Closed lid i dlatego od razu dałam je do wyrastania w keksówce. Taki klejuch powinien być?

    W zasadzie to mąka żytnia, a ta się klei niemiłosiernie...

    No nic, poczekamy i spróbujemy wypiec dziada tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wow, przepyszny!!! rodzice

    Zgłoszony przez Cymewa na grudnia 10, 2015 at 22:46.

    wow, przepyszny!!! rodzice sie zachwycili tez

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biorę się za zrobienie 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 29, 2015 at 09:39.

    Biorę się za zrobienie  tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trudno mi powiedzieć ile

    Zgłoszony przez Meg na marca 28, 2015 at 20:27.

    Trudno mi powiedzieć ile czasu, wszystko też zalezy od drożdży, ale zazwyczaj trzymam go tyle, aby doszedł do brzegów foremki. Potem już w czasie pieczenia raczej nie podrasta, więc jaki wstawimy, taki wyjmiemy. Chleby żytnie mają to do siebie, że mniej wyrastają.tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebuś pyszny, natomiast nie

    Zgłoszony przez wera328 na marca 28, 2015 at 20:24.

    chlebuś pyszny, natomiast nie wyrósł mi za duży...ile mniej wiecej Pani poswieca czasu na wyrosniecie tego chleba?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na razie najlepszy chleb,

    Zgłoszony przez nathalie_m na stycznia 27, 2015 at 18:41.

    na razie najlepszy chleb, jaki upiekłam tmrc_emoticons.) gratuluję i dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi miło, że mój

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 8, 2015 at 20:24.

    Bardzo mi miło, że mój przepis stał się inspiracją do kolejnego fajnego przepisu na chlebektmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek Tylko ja

    Zgłoszony przez karmelka1@onet.eu na stycznia 8, 2015 at 10:08.

    Super chlebek tmrc_emoticons.) Tylko ja pomieszalam mąkę żytnią (250g TYP 2000) i mąkę pszenno-żytnią (200g TYP 1850) i dodałam 25g świeżych drożdży. Chlebek wyszedł pyszny jak narazie najleszy jaki do tej pory robiłam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję zakomentarz i cieszę

    Zgłoszony przez Meg na listopada 17, 2014 at 15:07.

    Dziękuję zakomentarz i cieszę się, że posmakowałtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny polecam

    Zgłoszony przez Lidek na listopada 17, 2014 at 08:23.

    Bardzo smaczny tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że chlebek się

    Zgłoszony przez Meg na września 24, 2014 at 16:37.

    Cieszę się, że chlebek się udał. I gratulacje za drugie podejscie tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dałam sobie drugą szansę

    Zgłoszony przez Diana na września 24, 2014 at 13:35.

    dałam sobie drugą szansę tmrc_emoticons.) chlebek super wyszedł wcześniej winne chyba były drożdże tmrc_emoticons.)przepis fajny chleb jest bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa ! 
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rośnie długo i tylko

    Zgłoszony przez Meg na września 23, 2014 at 20:23.

    Chlebek rośnie długo i tylko przed pieczeniem. Po wstawieniu do piekarnika już nie rośnie,czyli jaki wstawimy taki wyjmiemy, więć ciepliwość wskazana w pierwszej fazie tworzenia wypiekutmrc_emoticons.) Mnie wyrastał na równo z bytfankątmrc_emoticons.) Powodzenia.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mi chlebek nie wyrósł

    Zgłoszony przez Diana na września 23, 2014 at 19:57.

    a mi chlebek nie wyrósł tmrc_emoticons.( dodałam świeżych drożdzy 30 g coś musiałam zrobic  zle tmrc_emoticons.( jutro jeszze raz powalczę tmrc_emoticons.;)

    życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa ! 
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek. Ja

    Zgłoszony przez Dorota72 na września 17, 2014 at 12:43.

    Bardzo dobry chlebek. Ja tylko nie dodałam miodu ze względu na to, że moja córka jest insulinooporna, a w zamian dodałam trochę słonecznika i dyni. Drożdże suche zamieniłam na świeże. Wyszło smacznie! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy jest jednak żytni

    Zgłoszony przez akulu na sierpnia 24, 2014 at 21:28.

    Najlepszy jest jednak żytni razowy na zakwasie z ziarnami, od 5 lat przygotowuję go z przepisu Olgi z Chłodnej, jeszcze się nie znudził tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że się udał:)

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 25, 2014 at 20:21.

    Cieszę się, że się udałtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wspaniały, twardy,

    Zgłoszony przez ishanik na czerwca 25, 2014 at 20:04.

    Chleb wspaniały, twardy, zwarty, taki jak lubię. Następnym razem dodam więcej soli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie jednak dam suche drożdże

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 16:53.

    Nie jednak dam suche drożdże przekonałaś mnie.POZDRAWIAM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyjdzie, wyjdzie, lecz na

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 24, 2014 at 16:52.

    Wyjdzie, wyjdzie, lecz na drugi dzień w chlebie z dodatkiem mąki żytniej lub otrąb, może być wyczuwalny posmak drożdży. Ja to właśnie wyczuwam i tego nie lubię, dlatego używam drożdże suchetmrc_emoticons.) Musisz dać jakies 30 g drożdży świeżych.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chcę wypróbować ale wolę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 24, 2014 at 16:48.

    chcę wypróbować ale wolę świeże drożdże , mam nadzieję że też wyjdzie smaczny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze