Składniki
18 porcja/porcje/porcji
na chleb
- 320 g wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 15 g oliwy
- 2 czubate łyżki otrąb pszennych
- 20 g nasion siemienia lnianego
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2.
2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
3. Piec około 50 min w temp. 180*C.
chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wodę (w części lub w całości) można zstąpić zakwasem na żurek, wówczas chleb zyska posmak chleba na zakwasie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIgorek22: chyba 25 gram drożdży ??
Igorek22: chyba 25 gram drożdży ??
Super chlebek. Dodałam 25dkg świeżych drożdży...
Super chlebek. Dodałam 25dkg świeżych drożdży i trochę więcej soli. Rewelacja
właśnie spróbowałam super jest
właśnie spróbowałam super jest
właśnie spróbowałam, super jest
właśnie spróbowałam, super jest
Klapa! Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez...
Klapa! Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez większego zarzutu, niestety chleb w ogóle nie wyrósl ponownie. Może to i wina drożdży, choć pierwsze wyrastanie jakoś poszło. Nie daję gawiazdek, żeby nie zaniżać oceny. Chciałam się poskarżyć, że mi nie wyszedł
Swietny przepis, pieke regularnie
Swietny przepis, pieke regularnie
Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi...
Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi drożdżami pieczywo wychodzi super. Piekę krócej bo w dwóch krótszych formach silikonowych. Pieczywo trzymam w chlebowniku zawinięte w ściereczkę. Długo zachowuje swoje walory. Jest pyszne.
Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł...
Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł bardzo dobry. Fajnie wyrosł w naczyniu. Później jedynie był mały problem z wyciągnięciem ciasta z naczynia ale uporałam się Chlebek wyszedł wysoki, nie kruszy się i jest mokrutki. Polecam wyprobować
Może drożdże były nieświeże,
Może drożdże były nieświeże, albo źle przechwywane. Trudno mi ocenić dlaczego tak się stało.
Meg
wyszedł twardy zakalec
wyszedł twardy zakalec ciasto nie wyrosło, zapach zaklca mocno drożdzowy
Może trzeba dłużej piec?
Może trzeba dłużej piec?
Meg
moj pierwszy chlebek wyszedl
moj pierwszy chlebek wyszedl bardzo dobry w smaku ale chyba mam maly zakalec. Albo jest poprostu ciasto zbite polecam
Mąka żytnia ma mniej glutenu
Mąka żytnia ma mniej glutenu więc może być ciasto lepkie. Ale zależy to też od wilgotności mąki, Trzeba też sprawdzić czy kabel TM nie dotyka niczego, bo wtedy waga waży inaczej i czy pod nóżki nie podeszły zadne okruchy. Chleb w piekarniku raczej już nie wyrasta, tylko tyle ile podejdzie w formie przed pieczeniem.
Meg
Właśnie wyrasta, ale mam
Właśnie wyrasta, ale mam pytanie... ciasto strasznie klejące, musiałam wręcz wydrapywać z "Blokada naczynia miksującego" i dlatego od razu dałam je do wyrastania w keksówce. Taki klejuch powinien być?
W zasadzie to mąka żytnia, a ta się klei niemiłosiernie...
No nic, poczekamy i spróbujemy wypiec dziada
wow, przepyszny!!! rodzice
wow, przepyszny!!! rodzice sie zachwycili tez
Biorę się za zrobienie
Biorę się za zrobienie
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Trudno mi powiedzieć ile
Trudno mi powiedzieć ile czasu, wszystko też zalezy od drożdży, ale zazwyczaj trzymam go tyle, aby doszedł do brzegów foremki. Potem już w czasie pieczenia raczej nie podrasta, więc jaki wstawimy, taki wyjmiemy. Chleby żytnie mają to do siebie, że mniej wyrastają.
Meg
chlebuś pyszny, natomiast nie
chlebuś pyszny, natomiast nie wyrósł mi za duży...ile mniej wiecej Pani poswieca czasu na wyrosniecie tego chleba?
na razie najlepszy chleb,
na razie najlepszy chleb, jaki upiekłam gratuluję i dziękuję
Bardzo mi miło, że mój
Bardzo mi miło, że mój przepis stał się inspiracją do kolejnego fajnego przepisu na chlebek
Meg
Super chlebek Tylko ja
Super chlebek Tylko ja pomieszalam mąkę żytnią (250g TYP 2000) i mąkę pszenno-żytnią (200g TYP 1850) i dodałam 25g świeżych drożdży. Chlebek wyszedł pyszny jak narazie najleszy jaki do tej pory robiłam
Dziękuję zakomentarz i cieszę
Dziękuję zakomentarz i cieszę się, że posmakował
Meg
Bardzo smaczny polecam
Bardzo smaczny polecam
Cieszę się, że chlebek się
Cieszę się, że chlebek się udał. I gratulacje za drugie podejscie
Meg
dałam sobie drugą szansę
dałam sobie drugą szansę chlebek super wyszedł wcześniej winne chyba były drożdże przepis fajny chleb jest bardzo dobry
życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa !
Chlebek rośnie długo i tylko
Chlebek rośnie długo i tylko przed pieczeniem. Po wstawieniu do piekarnika już nie rośnie,czyli jaki wstawimy taki wyjmiemy, więć ciepliwość wskazana w pierwszej fazie tworzenia wypieku Mnie wyrastał na równo z bytfanką Powodzenia.
Meg
a mi chlebek nie wyrósł
a mi chlebek nie wyrósł dodałam świeżych drożdzy 30 g coś musiałam zrobic zle jutro jeszze raz powalczę
życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa !
Bardzo dobry chlebek. Ja
Bardzo dobry chlebek. Ja tylko nie dodałam miodu ze względu na to, że moja córka jest insulinooporna, a w zamian dodałam trochę słonecznika i dyni. Drożdże suche zamieniłam na świeże. Wyszło smacznie! Polecam!
Najlepszy jest jednak żytni
Najlepszy jest jednak żytni razowy na zakwasie z ziarnami, od 5 lat przygotowuję go z przepisu Olgi z Chłodnej, jeszcze się nie znudził
Cieszę się, że się udał:)
Cieszę się, że się udał
Meg
Chleb wspaniały, twardy,
Chleb wspaniały, twardy, zwarty, taki jak lubię. Następnym razem dodam więcej soli.
Nie jednak dam suche drożdże
Nie jednak dam suche drożdże przekonałaś mnie.POZDRAWIAM
Wyjdzie, wyjdzie, lecz na
Wyjdzie, wyjdzie, lecz na drugi dzień w chlebie z dodatkiem mąki żytniej lub otrąb, może być wyczuwalny posmak drożdży. Ja to właśnie wyczuwam i tego nie lubię, dlatego używam drożdże suche Musisz dać jakies 30 g drożdży świeżych.
Meg
chcę wypróbować ale wolę
chcę wypróbować ale wolę świeże drożdże , mam nadzieję że też wyjdzie smaczny