3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni dla leniwych


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 450 g wody, ;
  • 450 g mąki pszennej razowej, ;
  • 220 g mąki, razowej;
  • 40 g drożdży, ;
  • 2 łyżeczki soli, ;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżka oleju.
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlac wodę, drożdże i cukier. Podgrzać czas 2 min/37*C/obroty 2.

    Dodać resztę składników, wyrobić ciasto czas 2min./Closed lid/Dough mode.

    Ciasto przełozyc do keksówki (37x12x7 cm) i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 40 min.).

    Piec w temp. 200*C przez 50-60 min.

    Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formir na ok. 10 min., następnie wyjąć, przykryć lnianą ściereczka i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek bardzo nam smakuje.

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na sierpnia 27, 2016 at 19:00.

    Chlebek bardzo nam smakuje. Też dałam mąkę pszenną zwykłą.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast mąki pszennej razowej

    Zgłoszony przez zf57 na lipca 30, 2014 at 21:08.

    Zamiast mąki pszennej razowej dodałam maki pszennej tortowej (bo tylko taką miałam). Pomimo tego chleb wyszedł bardzo dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proponuję zjejść ten chleb

    Zgłoszony przez mu_nika na sierpnia 23, 2011 at 20:57.

    proponuję zjejść ten chleb bardzo szybko bo inaczej się popsuje bo niema zakwaszenie w tym chlebie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanko czy 220 g mąki

    Zgłoszony przez Tynka na sierpnia 23, 2011 at 17:27.

    Mam pytanko czy 220 g mąki razowej żytniej??

    Tynka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobra uwaga... źle wpisałam

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 24, 2011 at 09:38.

    Dobra uwaga... źle wpisałam składniki tmrc_emoticons.) dzięki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a dlaczego chleb w tytule ma

    Zgłoszony przez damix2010 na marca 23, 2011 at 21:30.

    a dlaczego chleb w tytule ma żytni skoro w składzie jest tylko pszenica?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • będzie próba:)

    Zgłoszony przez kasiaolszowy@interia.pl na marca 15, 2011 at 14:17.

    tmrc_emoticons.8) będzie próbatmrc_emoticons.)

    katrinaikarina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze