![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jjl2kelc-94349-217306-cfcd2-gbs67tvc/e2f8faef-5d37-4177-b0d9-4434991e3e52/main/chleb-zmieniajacy-zycie.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jjl2kelc-94349-217306-cfcd2-gbs67tvc/a3f8c548-cb05-4cba-ac02-d9c33b20959d/main/chleb-zmieniajacy-zycie.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/jjl2kelc-94349-217306-cfcd2-gbs67tvc/51283bab-be37-406d-9786-26b3446ba889/main/chleb-zmieniajacy-zycie.jpg)
Składniki
- 145 g płatków owsianych, (opcjonalnie bezglutenowych)
- 30 g migdalów, moga być inne orzechy lub pestki
- 30 g sezamu
- 350 g wody
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
- 3 łyżki dowolnego oleju
- ew przyprawy
- 90 g siemienia lnianego
- 130 g pestek słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przesypać do miski, dodać letnią wode, olej i dobrze wymieszać. Odstawić w chlodne miejsce na min 1 godz. a najlepiej na całą noc.
Masę przelożyć do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 200 st C. Po ok 20 mniutach wyjąć z formy i piec kolejne 40-50 min w temp 170 st C.
Upieczony chleb po wyjęciu z piekarnika powinien wydawać "pusty" dzwięk przy delikatnym pukaniu w spód.
Wystudzić.
Przepis na chleb pochodzi z jednej z amerykańskich stron internetowych, ale został nieco zmodyfikowany.
Porady
Chleb najlepiej kroi się następnego dnia.
Przepis można modyfikować dodając dowolne orzechy lub pestki w miejsce migdalów i sezamu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacyjny przepis - korzystam z niego przy okazji świąt i zawsze robi furorę na stole!
Are you sure to delete this comment ?