3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z suszonymi pomidorami


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

potrzebne

  • 2 łyżeczki oleju
  • 35 cm keksówka
  • 1 miseczka

ciasto

  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju, minimum 6 sztuk
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g wody, w temperaturze pokojowej
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory poszatkować wedle upodobania - ja wole w kawałkach pokroiłam nożem

    W przypadku szatkowania w maszynie przełożyć do innego naczynia, a naczynie umyć.

     

    Do naczynia wkładamy wodę, drożdże, cukier przykrywamy miarką 2min/37 stopni C/ obr 1

    dodajemy do naczynia

    mąkę, sól i pomidory przykrywamy miarką 2 min/Ciasto

     

    Masa wychodzi bardzo płynna i taka być powinna. Przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy u mnie keksówka 35 cm, pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 min. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni (góra dół) na około 35-40 min w zależności od piekarnika lub do tzw suchego patyka. Chleb studzimy na kratce, ja studziłam pierwsze 15 min w prawidłowej pozycji później na ok 15-30 min "do góry nogami" po tym czasie obróciłam i pozostawiam w prawidłowej pozycji do całkowitego wystudzenia.

     

    Smacznego!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Kroimy po wystudzeniu, chleb jest wilgotny, raczej się nie kruszy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • polecam

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 11, 2019 at 21:28.

    polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem mile zaskoczona. Polecam suoer chleb i co...

    Zgłoszony przez magda31 na lutego 20, 2019 at 18:58.

    Jestem mile zaskoczona. Polecam suoer chleb i co najważniejsze swoj bez konserwantów. Aha dałam ok 200 g maku pełnoziarnistej.super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry! Ja dodalam jeszcze oliwki pokrojone...

    Zgłoszony przez korneliakowo na września 2, 2017 at 15:41.

    Bardzo dobry! Ja dodalam jeszcze oliwki pokrojone i trochę ziół prowansalskich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry. Dodałam 100g suszonych...

    Zgłoszony przez edytka_33 na stycznia 11, 2017 at 13:27.

    Chlebek bardzo dobry. Dodałam 100g suszonych pomidorów i też było ok. Jest wilgotny i ma świetny smak. Będę go powtarzać.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i szybki. Polecam

    Zgłoszony przez Kasia_L na grudnia 28, 2016 at 11:49.

    Pyszny i szybki. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha pychotka z masełkiem

    Zgłoszony przez Psotka69 na lipca 13, 2015 at 18:15.

    Pycha pychotka z masełkiem juź próbowałam choć jeszcze do końca nie ostygł  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie trzeba kroić pomidorów

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 10, 2015 at 14:09.

    Nie trzeba kroić pomidorów ani osobno rozdrabniać w TM. Wrzucić razem z mąką i innymi składnikami. One się rozdrobnią w trakcie wyrabiania. Ja jednak wydłużyłabym czas wyrabiania do 3 minut. Tutaj daję link do chlebków śródziemnomorskich gdzie też uzywa się pomidory i oliwki.http://www.przepisownia.pl/chleby-bu%C5%82ki-przepisy/chlebki-%C5%9Br%C3%B3dziemnomorskie/460661 Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo smaczny.

    Zgłoszony przez zygmunt_kotek na lipca 10, 2015 at 13:54.

    Chlebek bardzo smaczny. Trzeba tylko cierpliwie poczekać aż wystygnie i dopiero wyciągać z foremki tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze