Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb z nasionami
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 litry zakwasu na żurek, użyłam kupionego w sklepie w butelce
- 1 łyżeczki soli
- 150 g mąki razowej
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki słonecznika, garść
- 3 czubate łyżki siemienia lnianego, garść
- 3 czubate łyżki pestek dyni, garść
- 3 czubate łyżki sezamu, garść
- 3 czubate łyżki płatków owsianych, garść
- 3 czubatych łyżek wody, do drożdży
- 1 łyżeczki oleju, do nasmarowania foremki keksowej
-
6
2h 45min
Czas całkowity 1h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Drożdże wymieszane w odrobinie letniej wody i żurek wlać do "Blokada naczynia miksującego" . Następnie wsypać mąki, sol i nasiona. Ustawić 7 min "Ciasto" . Podczas wyrabiana można zatrzymać na chwilę i zgranąć kopystką ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" ciasto i wlączyć dalej. Nasmarować foremkę keksową olejem i wlać do niego cisto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 30 min. ). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 'C i piec ok 1 h. W połowie pieczenia można przykryć folią aluminiową ( matową stoną na zewenątrz ) jeśli nie chemy bardzo chrupiącej skórki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Foremka keksowa
Piekarnik nastawiony na opcję góra - dół
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz