3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB Z GARA NA MAŚLANCE


Wydrukuj:
4

Składniki

CHLEB Z GARA NA MAŚLANCE

  • 500 g maślanka
  • 30 g drożdże świeże
  • 1 łyżeczki Miód
  • 2 łyżeczki sól
  • 70 g woda
  • 400 g mąka żytnia
  • 400 g mąka pszenna
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
  2. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Kłosik. Zostawić w tm na 30 min
  3. Włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywą.
  4. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Kłosik
  5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym naczyniu żaroodpornym 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 10 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis zalecany dla Tm5 ale ja robiłam w Tm31







Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Madzik93: Wystarczy przykryć folią aluminiową.

    Zgłoszony przez Lucyska na maja 1, 2020 at 10:40.

    Madzik93: Wystarczy przykryć folią aluminiową.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moresik33:z połowy porcji piękę 30 min...

    Zgłoszony przez Lucyska na maja 1, 2020 at 10:38.

    Moresik33:z połowy porcji piękę 30 min przykryty i 15 bez przykrycia z termoobiegiem. Połowa to idealna porcja na małą keksówkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi doskonały !

    Zgłoszony przez Eweralda75 na kwietnia 11, 2020 at 18:50.

    Wychodzi doskonały !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ec89: A czy piekla Pani tyle samo czasu, zwazajac...

    Zgłoszony przez Moresik33 na kwietnia 11, 2020 at 17:20.

    Ec89: A czy piekla Pani tyle samo czasu, zwazajac na to, ze jest to polowa porcji? Pozdrawiam
    Ania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Rabarbarek1982 na kwietnia 10, 2020 at 15:10.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacja. Od lat piekę chleby ale ten mi...

    Zgłoszony przez Rabarbarek1982 na kwietnia 10, 2020 at 15:07.

    Chlebek rewelacja. Od lat piekę chleby ale ten mi wyjątkowo smakuje.... po długiej pauzie wracam do pieczenia Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Gofix na marca 23, 2020 at 21:37.


    Cudowny! Będę często go robić ❤️ Ja dodałam 650g mąki pszennej i 150g mąki żytniej (więcej jej nie miałam i musiałam zastąpić pszenną). Pychotatmrc_emoticons.)
    P. S. Robiłam w TM6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny chlebek.Robiłam tak jak w...

    Zgłoszony przez Nutka80x na marca 22, 2020 at 23:28.

    Przepyszny chlebek.Robiłam tak jak w przepisiePolecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny!

    Zgłoszony przez majap_ na lutego 11, 2020 at 21:36.

    Przepyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały. Od 5 lat piekę na zakwasie. Ten dla...

    Zgłoszony przez buzial5 na grudnia 24, 2019 at 22:03.

    Wspaniały. Od 5 lat piekę na zakwasie. Ten dla odmiany upiekłam i jestem zachwycona. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest to najlepszy chleb jaki zrobiłem w...

    Zgłoszony przez jacek1288 na listopada 14, 2019 at 14:26.

    Jest to najlepszy chleb jaki zrobiłem w Termomixie wyszedł bardzo smaczny,pięknie wyrósł ,myślałem że wyleci mi z foremki.Zmodyfikowałem trochę przepis ,dałem 600 g.maki pszennej typ 405 oraz 200 g.maki zytniej typ 720 .A zamiast gara użyłem specjalnej foremki do pieczenia chleba ,w pierwszej fazie pieczenia przykryłem foremkę folią aluminiową.Chlebek pięknie pachnie ,świetnie wygląda i rewelacyjnie smakuje z masłem i żółtym serem.Rewelacja,polecam każdemu spróbować go upiec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest MEGA!! Polecam.

    Zgłoszony przez ANULA S na października 31, 2019 at 21:37.

    Jest MEGA!! Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • paki:...

    Zgłoszony przez kszymczak na października 17, 2019 at 15:57.

    paki:
    właśnie o to chodziło dzięki za info pozdrawiam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • superrrrrrrrrrrrrrrr

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 16, 2019 at 23:13.

    superrrrrrrrrrrrrrrr

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z przykryciem 40 minut i ostatnie 10 min bez ,...

    Zgłoszony przez juspel12 na października 14, 2019 at 06:25.

    Z przykryciem 40 minut i ostatnie 10 min bez , żeby skórka się zrumieniła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie wyrasta 😁...

    Zgłoszony przez Iwona_1985 na października 7, 2019 at 21:26.

    Pięknie wyrasta 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rudoslawa: i bez przykrycia Pani robi w tej...

    Zgłoszony przez Madzik93 na lipca 23, 2019 at 15:16.

    rudoslawa: i bez przykrycia Pani robi w tej blasze? Bo naczynie żaroodporne mam bez pokrywki tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilekroć daję szansę innym przepisom to...

    Zgłoszony przez beasol na lipca 8, 2019 at 12:39.

    Ilekroć daję szansę innym przepisom to niestety, ten chlebek bije wszystkie na głowę. Piekę z mąki orkiszowej i żytniej. Dodaję kefir zamiast maślanki(bo robię go sama). Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, od teraz mój nr 1.

    Zgłoszony przez juspel12 na maja 7, 2019 at 19:54.

    Rewelacja, od teraz mój nr 1.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebzgara: Witaj Ja nie smaruje i jest OK

    Zgłoszony przez MarcinGL na marca 4, 2019 at 11:32.

    chlebzgara: Witaj Ja nie smaruje i jest OK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam z połowy porcji wyszedł wspanialy

    Zgłoszony przez Ec89 na lutego 9, 2019 at 12:11.

    zrobilam z połowy porcji tmrc_emoticons.) wyszedł wspanialy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebzgara:ja posypałam tylko mąka jak...

    Zgłoszony przez Kowal1124 na lutego 4, 2019 at 00:43.

    chlebzgara:ja posypałam tylko mąka jak wkładałam chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ten pojemnik zaroodporny czyms wysmarowac ?

    Zgłoszony przez chlebzgara na stycznia 11, 2019 at 12:15.

    Czy ten pojemnik zaroodporny czyms wysmarowac ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam TM 31 i idąc krok po kroku zgodnie z...

    Zgłoszony przez MarcinGL na stycznia 7, 2019 at 18:12.

    Mam TM 31 i idąc krok po kroku zgodnie z przepisem okazało się że garnek jest za mały tmrc_emoticons.( musiałem podzielić mieszanie ciasta na 2 razy - co zrobiłem źle ? Będę wdzięczny za inf.
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb przepyszny....

    Zgłoszony przez Rodzinka tm na grudnia 29, 2018 at 19:11.

    Chleb przepyszny.
    Również mieszam różnego rodzaju mąki. Przewaga mąki żytniej.
    Pieczony w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy, ponieważ rośnie ponad stan😊
    Polecam🤗

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super zrobiłam z mąki żytniej i...

    Zgłoszony przez Szopcia77 na listopada 26, 2018 at 15:43.

    Chlebek super Smile zrobiłam z mąki żytniej i orkiszowej Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u nas robiony prawie codziennie. Polecam

    Zgłoszony przez Bety PD na listopada 20, 2018 at 16:53.

    u nas robiony prawie codziennie. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam z samej mąki pszennej i też super.

    Zgłoszony przez paki na listopada 5, 2018 at 19:49.

    Robiłam z samej mąki pszennej i też super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest suuupeeer!!!Zrobiłam tak jak w...

    Zgłoszony przez edytka_33 na października 29, 2018 at 09:19.

    Chlebek jest suuupeeer!!!Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszedł modelowo. Bardzo smaczny, mięciutki, chrupiąca skórka. REWELACJA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można zrobić z samej mąki pszennej?

    Zgłoszony przez paki na października 25, 2018 at 22:01.

    czy można zrobić z samej mąki pszennej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robie w dłuższej blaszce. Rewelacja. To u...

    Zgłoszony przez rudoslawa na października 16, 2018 at 08:34.

    Ja robie w dłuższej blaszce. Rewelacja. To u mnie w domu chleb codzienny.. Jedyne co zmodyfikowałam to dodaję 15g oleju, no i robię go z różnych rodzajów mąki.

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, zrobiłam z połowy porcji...

    Zgłoszony przez Kalkosia na września 15, 2018 at 23:17.

    Przepis rewelacyjny, zrobiłam z połowy porcji jutro powtórka,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedl rewelacyjny. Polecam przepis

    Zgłoszony przez mirka.gruba na maja 2, 2018 at 15:34.

    Wyszedl rewelacyjny. Polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek. Wyszedł mi idealny. Ale pokrywę...

    Zgłoszony przez Renia_Cz na kwietnia 6, 2018 at 21:42.

    Super chlebek. Wyszedł mi idealny. Ale pokrywę musiałam zdjąć już po 5 minutach, ponieważ się nie mieścił.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze