Składniki
1 porcja/porcje/porcji
chlebek
- 150 g mąki żytniej
- 400 g wody
- 30 g świeżych drożdży
- 120 g maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 600 g mąki pszenej
Przygotowanie
Do naczynia wlać wodę, maślankę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 2.
Dodać mąkę, sól i ocet, wyrabiać 3 minuty/
"Ciasto" .
Pozodtawić na pół godziny, aż ciasto wypełni całe naczynie.
Ponownie wyrobić 1 minutę/
"Ciasto" .
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, ciasto wyłożyć do podłużnej foremki i pozostawić 15 minut do wyrośnięcia.
Piec 15 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20-25 minut,zależy od piekarnia. U mnie wystarczyło 18 minut.
Chleb jest gotowy, gdy pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Maślankę można zastąpić jogurtem lub śmietaną.
Robilam też wersję mąka pszenna/żytnia pól na pól i też wyszedł smaczny
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny! Od dłuższego czasu inego nie piekę....
Pyszny! Od dłuższego czasu inego nie piekę.
Pozdrawiam
Andrzej
bardzo dobry smaczny i nie czestwieje bo znika...
bardzo dobry, smaczny i nie czestwieje, bo znika szybko. Polecam
Bardzo smaczny, piekę regularnie. Piekę z...
Bardzo smaczny, piekę regularnie. Piekę z połowy porcji na małą keksówkę.
Robiłam już kilka razy, bardzo dobry dla moich...
Robiłam już kilka razy, bardzo dobry dla moich dzieci najbardziej smakował.
Bardzo smaczny, zrobię go
Bardzo smaczny, zrobię go napewno jeszcze nie jeden raz.
Robilam juz 2 razy. Domownicy
Robilam juz 2 razy. Domownicy zachwalaja
Jak chlebek wychodzi ? Ktoś
Jak chlebek wychodzi ? Ktoś robił ?
czekam na info 