3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chlebek

  • 150 g mąki żytniej
  • 400 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 600 g mąki pszenej
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać wodę, maślankę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 2.

  2. Dodać mąkę, sól i ocet, wyrabiać 3 minuty/Dough mode.

    Pozodtawić na pół godziny, aż ciasto wypełni całe naczynie.

    Ponownie wyrobić 1 minutę/Dough mode.

  3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, ciasto wyłożyć do podłużnej foremki i pozostawić 15 minut do wyrośnięcia.

  4. Piec 15 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20-25 minut,zależy od piekarnia. U mnie wystarczyło 18 minut.

    Chleb jest gotowy, gdy pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Maślankę można zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Robilam też wersję mąka pszenna/żytnia pól na pól i też wyszedł smaczny tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny! Od dłuższego czasu inego nie piekę....

    Zgłoszony przez Andrzej T. Lewandowski na października 31, 2017 at 09:38.

    Pyszny! Od dłuższego czasu inego nie piekę.

    Pozdrawiam
    AndrzejSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry smaczny i nie czestwieje bo znika...

    Zgłoszony przez andpel na lipca 3, 2017 at 10:52.

    bardzo dobry, smaczny i nie czestwieje, bo znika szybko. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny, piekę regularnie. Piekę z...

    Zgłoszony przez KonstancjaL na lutego 26, 2017 at 23:13.

    Bardzo smaczny, piekę regularnie. Piekę z połowy porcji na małą keksówkę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już kilka razy, bardzo dobry dla moich...

    Zgłoszony przez świeczuszka na lutego 4, 2017 at 08:49.

    Robiłam już kilka razy, bardzo dobry dla moich dzieci najbardziej smakował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny, zrobię go

    Zgłoszony przez barbarabed na kwietnia 4, 2016 at 21:16.

    Bardzo smaczny, zrobię go napewno jeszcze nie jeden raz. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam juz 2 razy. Domownicy

    Zgłoszony przez marrgarritta na lutego 1, 2016 at 15:43.

    Robilam juz 2 razy. Domownicy zachwalaja  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak chlebek wychodzi ? Ktoś

    Zgłoszony przez wisniewski.mat na lutego 1, 2016 at 11:17.

    Jak chlebek wychodzi ? Ktoś robił ?tmrc_emoticons.) czekam na info tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze