3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb tradycyjny


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • czarnuszka do posypania chleba
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g wody
  • 1 czubata łyżeczka nasion kminku
5

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2.

     

  2. 2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Ciasto przełożyć do innego naczynia, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.

  3. 3. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

  4. 4. Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą i posypać czarnuszką, poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temp. 180*C.

  5. 5. Po wyjęciu wierzch chleba posmarować wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bardzo dobrze się komponuje z masłami smakowymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Najlepszy przepis na chlebek dla takich osób jak...

    Zgłoszony przez Marvel na marca 29, 2021 at 18:33.

    Najlepszy przepis na chlebek dla takich osób jak ja, co im nigdy ciasto nie wychodzi 😂. Próbowałam już wiele przepisów, ale ten się sprawdza najlepiej! Polecam! Delikatne, puszyste ciasto, można modyfikować z rodzajem mąk, ilością i ziarnami. Drożdże niewyczuwalne, długo pozostaje świeży. Na początku nie posiadałam keksownicy, więc piekłam w naczyniu żaroodpornym, też wychodził 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam

    Zgłoszony przez Wienia17 na października 11, 2019 at 21:07.

    polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć!!...

    Zgłoszony przez Karioka19 na marca 31, 2017 at 18:51.

    Cześć!!

    Chlebek pychotka - upiekł się wyśmienicie, a z masłem ziołowym rewelacja. Trochę namęczyłam się z ciastem, bo nie chciało się odlepić od rąk, ale dodałam więcej mąki i po problemie.

    Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś spróbuje !!!! dam znać jak wyszło...

    Zgłoszony przez Marzenaa na listopada 18, 2016 at 13:28.

    Dziś spróbuje !!!! tmrc_emoticons.D dam znać jak wyszło !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nawet nie wiedziałam, że inne

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 13, 2015 at 11:53.

    Nawet nie wiedziałam, że inne są drożdże do wypieków słodkich a inne do chleba itd. ja chyba takie do słodkich kupiłam i użyłam tmrc_emoticons.;)

    No owszem wyczuwam nieco smak drożdży ale dziś już naprawdę minimalnie, a gdy wcześniej używałam świeżych to tragicznie mocno je czułam i dlatego pieczywo mi średnio smakowało. Z Twojego przepisu po raz pierwszy praktycznie ich nie czuję (po raz 1 też użyłam suchych).

    Będę sobie jeszcze przy tym chlebku eksperymentowała i na pewno wypróbuję jakieś inne Twoje przepisy na pieczywo bo widziałam, że sporo umieściłaś - jesteś chyba chlebowo/bułkowym guru  tmrc_emoticons.D

    Wystawiłam ocenę, dzięki, pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 8 gram nie powinno stanowić

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 12, 2015 at 23:36.

    8 gram nie powinno stanowić problemu, bo przypuszczam, ze tam jednak 8 g nie było. Dziwi mnie, że wyczuwasz smak drożdży suchych, bo ja je właśnie uzywam z tego względu że w porównaniu do świeżych raczej ich nie czuć. Ja jednak używam drożdzy piekarskich firmy Lesaffre, które kupuję na allegro w opakowaniu po pół kilograma, gdyż piekę bardzo dużo. Przechowuję je w lodówce w słoiku. Kupuję tez wersję tych drożdzy do wypieków słodkich tmrc_emoticons.). Sama musisz ocenić, czy słonecznik pasuje do tego chleba tmrc_emoticons.) i wypróbować tmrc_emoticons.) więcej jak 50 g bym jednak na począek nie dodawałatmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki, ale za późno

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 12, 2015 at 22:48.

    Dzięki, ale za późno przeczytałam z tą ściereczką... w sumie po około 5 min wyszedł bez problemu z formy...

     

    Dałam mu więcej niż 15 min do ostygnięcia i w końcu spróbowałam tmrc_emoticons.) Jest naprawdę bardzo smaczny, nie jest zbity, tylko taki przyjemny... Nawet mój mąż powiedział, że dobry a z pieczywem on bywa wybredny...

     

    Muszę jednak kupić inne "opakowanie" do wypieku bo z keksówki mam niskie i długie kromki, a wolałabym wyższe...

     

    Droga Meg - dziękuję za fajny przepis oraz wskazówki na bieżąco - nieocenione tmrc_emoticons.;)

     

    Nie dałam żadnych ziaren bo nie znoszę kminku, ale następnym razem dodam trochę słonecznika... można czy on zbytnio obciąży ciasto?

    Mam jeszcze pytanko odnośnie drożdży - miałam te suche 8g w opakowaniu i jako że TM nie odmierza 7g to dałam całe opakowanie, czyli koło 8g (o ile uczciwie jest napisane bo zazwyczaj jak ważę to się okazuje, że jest mniej nieco niż napisane). Lepiej dać więcej czy mniej drożdży? Jest jakaś zasada? Przy pieczeniu czułam ich zapach, po wyjęciu też i ogólnie jak wącham to trochę je czuje, ale co ważniejsze w smaku prawie niewyczuwalne, może jak zupełnie przestygnie to się nawet zapach ulotni, ale proszę o info na przyszłość jak to jest z tymi drożdżami?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykryj chleb w foremce

    Zgłoszony przez kokolidek na stycznia 12, 2015 at 22:14.

    Przykryj chleb w foremce ściereczką na 5 - 10 minut i wtedy odejdzie od formy. Po wyjęciu wyłóż go na kratkę żeby ostygł.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oby   Chlebek już upieczony,

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 12, 2015 at 21:55.

    Oby tmrc_emoticons.)

     

    Chlebek już upieczony, wyjęty, nie chce wyjść z keksówki więc mu dam z 5 min a potem nożem po bokach odkroje to może wyjdzie, poczekam 15 min i będę próbowała... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • on raczej nie powinien być

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 12, 2015 at 21:48.

    on raczej nie powinien być zbity, powinien być puszysty, a ilośc mąki do niego 450 g też nie jest spektakularna, więc może nie będzie tak źletmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki, tak właśnie zrobię

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 12, 2015 at 21:44.

    Dzięki, tak właśnie zrobię tmrc_emoticons.) 15 minut dam radę poczekać... Nie licząc wszystkiego to ja od zawsze lubiłam lekko ciepłe, świeże pieczywo...

     

    OK dam znać jak już będzie gotowy, mam tylko obawy, że będzie bardzo zbity, tak mi zazwyczaj chleby wychodziły i mąż trochę na to marudzi, a widzę, że nie wyrósł mi powyżej keksówki w piekarniku więc mam takie obawy... oby były nieuzasadnione...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Taki gorący może się szarpać,

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 12, 2015 at 21:35.

    Taki gorący może się szarpać, i powstaną dziury tmrc_emoticons.) Proponuję po wyjęciu z foremki przełożyć go na drewnianą deskę i odczekać chociaż 15 minut,  a potem odkroić pierwszą kromkę i schrupać tmrc_emoticons.) Zawszę tak robię, bo uwielbiam pieczywo i nie mogę doczekać aż wystygnie :tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedź.

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 12, 2015 at 21:32.

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Chlebek się piecze i już mam na niego smaka, czy można go kroić i smakować na ciepło? Chyba nie wytrzymam  aż ostygnie tym bardziej, że już późno i spać będzie trzeba tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rośnie w foremce aż

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 12, 2015 at 20:04.

    Chleb rośnie w foremce aż dojdzie do jej brzegów. To że ciasto wychodzi bardziej lub mniej lepkie zalezy od wilgotności mąki. No i nie z każdego ciasta zrobi się kula, z niektórymi trzeba się troszeczkę pomęczyć przy wyjmowaniu i potem myciu naczynia tmrc_emoticons.). Mam nadzieje, że mimo wszystko chleb się uda. Pozdrawiam i czekam na efekty tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ciasto na chleb

    Zgłoszony przez Maksia na stycznia 12, 2015 at 19:35.

    Zrobiłam ciasto na chleb zgodnie z przepisem i teraz właśnie "rośnie". Muszę przyznać, że ciasto BARDZO lepiło mi się do rąk i TM'a w związku z czym było ciężko je wyjąć... podejrzewam, że doświadczone użytkowniczki mają na to sposób?

     

    Jeszcze pytanko - na jak długo odstawić do drugiego wyrośnięcia? Znowu godzinę? Krócej?

     

    Pozdrawiam i ciekawa jestem smaku chlebka....   tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tym bardziej mi miło

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 26, 2014 at 17:36.

    Tym bardziej mi miło tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebe nie kruszy sie i jest

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 09:03.

    Chlebe nie kruszy sie i jest super napewno będę go często piekła gdyz bardzo nam smakuje.Polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,nie powinien się

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 25, 2014 at 20:23.

    Witam,nie powinien się kruszyć, mój się nie kruszył (przynajmniej nie na tyle, żebym zwróciła na to uwagętmrc_emoticons.).

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chebek upieczony jest super,

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 25, 2014 at 18:04.

    Chebek upieczony jest super, mam nadzieje że jutro nie będzie się kruszył. Posłuchałam rady i użyłam drożdży suchych. Przepis godny polecenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli wolisz drożdze świeże,

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 22, 2014 at 19:14.

    Jeśli wolisz drożdze świeże, to 25 gram świeżych. Mimo to, polecam wypróbować drożdże suche, jakość pieczywa jest o wiele lepsza, i nie czuć tych drożdży w wyrobach.

    Nigdy nie sądziłam, że przekonam się do drożdzy suchych, a teraz świeże stosuję tylko do chałek i ciast drożdżowych słodkich, choć niedawno zaopatrzyłam sie w drożdże suche cukiernicze i chyba zupełnie zejdę z tych świeżych tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak wolę świeże drożdże to

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 19:00.

    a jak wolę świeże drożdże to ile mam ich dodać? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze