Składniki
18 porcja/porcje/porcji
na chleb
- czarnuszka do posypania chleba
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g wody
- 1 czubata łyżeczka nasion kminku
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2.
2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
3. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
4. Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą i posypać czarnuszką, poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temp. 180*C.
5. Po wyjęciu wierzch chleba posmarować wodą.
chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bardzo dobrze się komponuje z masłami smakowymi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNajlepszy przepis na chlebek dla takich osób jak...
Najlepszy przepis na chlebek dla takich osób jak ja, co im nigdy ciasto nie wychodzi 😂. Próbowałam już wiele przepisów, ale ten się sprawdza najlepiej! Polecam! Delikatne, puszyste ciasto, można modyfikować z rodzajem mąk, ilością i ziarnami. Drożdże niewyczuwalne, długo pozostaje świeży. Na początku nie posiadałam keksownicy, więc piekłam w naczyniu żaroodpornym, też wychodził 👍
polecam
polecam
Cześć!!...
Cześć!!
Chlebek pychotka - upiekł się wyśmienicie, a z masłem ziołowym rewelacja. Trochę namęczyłam się z ciastem, bo nie chciało się odlepić od rąk, ale dodałam więcej mąki i po problemie.
Pozdrawiam.
Dziś spróbuje !!!! dam znać jak wyszło...
Dziś spróbuje !!!! dam znać jak wyszło !
Nawet nie wiedziałam, że inne
Nawet nie wiedziałam, że inne są drożdże do wypieków słodkich a inne do chleba itd. ja chyba takie do słodkich kupiłam i użyłam
No owszem wyczuwam nieco smak drożdży ale dziś już naprawdę minimalnie, a gdy wcześniej używałam świeżych to tragicznie mocno je czułam i dlatego pieczywo mi średnio smakowało. Z Twojego przepisu po raz pierwszy praktycznie ich nie czuję (po raz 1 też użyłam suchych).
Będę sobie jeszcze przy tym chlebku eksperymentowała i na pewno wypróbuję jakieś inne Twoje przepisy na pieczywo bo widziałam, że sporo umieściłaś - jesteś chyba chlebowo/bułkowym guru
Wystawiłam ocenę, dzięki, pozdrawiam!
8 gram nie powinno stanowić
8 gram nie powinno stanowić problemu, bo przypuszczam, ze tam jednak 8 g nie było. Dziwi mnie, że wyczuwasz smak drożdży suchych, bo ja je właśnie uzywam z tego względu że w porównaniu do świeżych raczej ich nie czuć. Ja jednak używam drożdzy piekarskich firmy Lesaffre, które kupuję na allegro w opakowaniu po pół kilograma, gdyż piekę bardzo dużo. Przechowuję je w lodówce w słoiku. Kupuję tez wersję tych drożdzy do wypieków słodkich . Sama musisz ocenić, czy słonecznik pasuje do tego chleba i wypróbować więcej jak 50 g bym jednak na począek nie dodawała
Meg
Dzięki, ale za późno
Dzięki, ale za późno przeczytałam z tą ściereczką... w sumie po około 5 min wyszedł bez problemu z formy...
Dałam mu więcej niż 15 min do ostygnięcia i w końcu spróbowałam Jest naprawdę bardzo smaczny, nie jest zbity, tylko taki przyjemny... Nawet mój mąż powiedział, że dobry a z pieczywem on bywa wybredny...
Muszę jednak kupić inne "opakowanie" do wypieku bo z keksówki mam niskie i długie kromki, a wolałabym wyższe...
Droga Meg - dziękuję za fajny przepis oraz wskazówki na bieżąco - nieocenione
Nie dałam żadnych ziaren bo nie znoszę kminku, ale następnym razem dodam trochę słonecznika... można czy on zbytnio obciąży ciasto?
Mam jeszcze pytanko odnośnie drożdży - miałam te suche 8g w opakowaniu i jako że TM nie odmierza 7g to dałam całe opakowanie, czyli koło 8g (o ile uczciwie jest napisane bo zazwyczaj jak ważę to się okazuje, że jest mniej nieco niż napisane). Lepiej dać więcej czy mniej drożdży? Jest jakaś zasada? Przy pieczeniu czułam ich zapach, po wyjęciu też i ogólnie jak wącham to trochę je czuje, ale co ważniejsze w smaku prawie niewyczuwalne, może jak zupełnie przestygnie to się nawet zapach ulotni, ale proszę o info na przyszłość jak to jest z tymi drożdżami?
Przykryj chleb w foremce
Przykryj chleb w foremce ściereczką na 5 - 10 minut i wtedy odejdzie od formy. Po wyjęciu wyłóż go na kratkę żeby ostygł.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Oby Chlebek już upieczony,
Oby
Chlebek już upieczony, wyjęty, nie chce wyjść z keksówki więc mu dam z 5 min a potem nożem po bokach odkroje to może wyjdzie, poczekam 15 min i będę próbowała...
on raczej nie powinien być
on raczej nie powinien być zbity, powinien być puszysty, a ilośc mąki do niego 450 g też nie jest spektakularna, więc może nie będzie tak źle
Meg
Dzięki, tak właśnie zrobię
Dzięki, tak właśnie zrobię 15 minut dam radę poczekać... Nie licząc wszystkiego to ja od zawsze lubiłam lekko ciepłe, świeże pieczywo...
OK dam znać jak już będzie gotowy, mam tylko obawy, że będzie bardzo zbity, tak mi zazwyczaj chleby wychodziły i mąż trochę na to marudzi, a widzę, że nie wyrósł mi powyżej keksówki w piekarniku więc mam takie obawy... oby były nieuzasadnione...
Taki gorący może się szarpać,
Taki gorący może się szarpać, i powstaną dziury Proponuję po wyjęciu z foremki przełożyć go na drewnianą deskę i odczekać chociaż 15 minut, a potem odkroić pierwszą kromkę i schrupać Zawszę tak robię, bo uwielbiam pieczywo i nie mogę doczekać aż wystygnie :
Meg
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Chlebek się piecze i już mam na niego smaka, czy można go kroić i smakować na ciepło? Chyba nie wytrzymam aż ostygnie tym bardziej, że już późno i spać będzie trzeba
Chleb rośnie w foremce aż
Chleb rośnie w foremce aż dojdzie do jej brzegów. To że ciasto wychodzi bardziej lub mniej lepkie zalezy od wilgotności mąki. No i nie z każdego ciasta zrobi się kula, z niektórymi trzeba się troszeczkę pomęczyć przy wyjmowaniu i potem myciu naczynia . Mam nadzieje, że mimo wszystko chleb się uda. Pozdrawiam i czekam na efekty
Meg
Zrobiłam ciasto na chleb
Zrobiłam ciasto na chleb zgodnie z przepisem i teraz właśnie "rośnie". Muszę przyznać, że ciasto BARDZO lepiło mi się do rąk i TM'a w związku z czym było ciężko je wyjąć... podejrzewam, że doświadczone użytkowniczki mają na to sposób?
Jeszcze pytanko - na jak długo odstawić do drugiego wyrośnięcia? Znowu godzinę? Krócej?
Pozdrawiam i ciekawa jestem smaku chlebka....
Tym bardziej mi miło
Tym bardziej mi miło
Meg
Chlebe nie kruszy sie i jest
Chlebe nie kruszy sie i jest super napewno będę go często piekła gdyz bardzo nam smakuje.Polecam
Witam,nie powinien się
Witam,nie powinien się kruszyć, mój się nie kruszył (przynajmniej nie na tyle, żebym zwróciła na to uwagę.
Meg
Chebek upieczony jest super,
Chebek upieczony jest super, mam nadzieje że jutro nie będzie się kruszył. Posłuchałam rady i użyłam drożdży suchych. Przepis godny polecenia
Jeśli wolisz drożdze świeże,
Jeśli wolisz drożdze świeże, to 25 gram świeżych. Mimo to, polecam wypróbować drożdże suche, jakość pieczywa jest o wiele lepsza, i nie czuć tych drożdży w wyrobach.
Nigdy nie sądziłam, że przekonam się do drożdzy suchych, a teraz świeże stosuję tylko do chałek i ciast drożdżowych słodkich, choć niedawno zaopatrzyłam sie w drożdże suche cukiernicze i chyba zupełnie zejdę z tych świeżych
Meg
a jak wolę świeże drożdże to
a jak wolę świeże drożdże to ile mam ich dodać?