3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb rozmaitości na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

ZAKWAS

  • 100 g mąki żytniej
  • 1 MT letniej wody
  • 3 łyżki mąki żytniej, do "karmienia" zakwasu

CIASTO

  • 500 g mąki przennej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 120 g ziaren lnu
  • 120 g ziaren dyni
  • 120 g otrębów owsiane
  • 120 g szklanki mieszanki dowolnych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika, rodzynków, suszonej żurawiny
  • 120 g płatków owsianych lub orkiszowych
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżki suchych drożdży
  • 850 g wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ZAKWAS
  1. Bierzemy szklane naczynie na zakwas, w którym łączymy 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody. Najlepiej, aby woda miała temperaturę 37-40 stopni, czyli letnia, lecz nie za gorąca. Mieszamy dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik lub inne szklane naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. Następnie dosypujemy łyżkę mąki  żytniej i mieszamy i ponownie odstawiamy na dobę. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.

  2. CHLEB
  3. W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki orpócz drożdży i cukru. Do Closed lid wlewamy wodę i podgrzewamy ją do temperatury 37 stopni, następnie dodajemy zakwas, cukier i drożdże i mieszamy 8s/ obr 2-3 do połączenia. Wlewamy płyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Powstałej masy odkładamy 4 łyżki do słoiczka jako porcję zakwasu na następny chleb (może stać 2 tygodnie w lodówce) i następnie pozostałą część dzialimy na dwie części i wkładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia ona 6-8h. Gdy urośnie, pieczemy 1h w temperaturze 160 stopni. Chleb zachowuje świeżość do 2 tygodni. Należy go przechowywać zawiniętego w lnianą ściereczkę.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zapomniałam o gwiazdkach

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 12, 2016 at 17:25.

    zapomniałam o gwiazdkach tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam z zakwasu z

    Zgłoszony przez Babcia5 na lutego 12, 2016 at 17:23.

    Wczoraj upiekłam z zakwasu z tego przepisu i dokładnie wg przepisu. Wyrósł do wysokości foremek (keksówki 30cm). W smaku b.dobry (żurawina,siemię,słonecznik), ale nie wyszedł mi puszysty.Odłożyłam 4 łyżki masy i będę próbowała, może wyjdzie mi puszysty. Za przepis bardzo dziękuję tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam a mój nie wyrasta, nie

    Zgłoszony przez Angels74 na sierpnia 2, 2015 at 16:38.

    Witam a mój nie wyrasta, nie wiem czemu, ale pieke i mężowi smakuje.Może ktoś mi powie co robie żle, bo robie wszystko według przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli mam zakwas zrobiony

    Zgłoszony przez MałaGosiaTM5 na czerwca 25, 2015 at 11:48.

    Jeśli mam zakwas zrobiony przez siebie wcześniej (nie wg. wskazówek z tego przepisu) ile powinnam go dodać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przetestowany Jest

    Zgłoszony przez EstiMalina na listopada 30, 2014 at 07:27.

    Chlebek przetestowany tmrc_emoticons.) Jest pyszny tmrc_emoticons.) i nawet po modyfikacji składników zawsze się udaje  tmrc_emoticons.;) Dwa zrobiłam z zakwasu, a dwa kolejne z pozostawionej wcześniej części ciasta tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tyle pozytywnych komentarzy

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 17:03.

    Tyle pozytywnych komentarzy to muszę wypróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Clebek rewelacyjny  właśnie

    Zgłoszony przez wieśka_4 na marca 21, 2013 at 16:38.

    Clebek rewelacyjny  Love właśnie go zrobiłam,wyszły dwa bochenki ale następnym razem zrobię w jednej blaszce będzie trochę wyższy jeszcze raz wielkie dzięki za przepis Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam!!! Właśnie dzisiaj

    Zgłoszony przez wieśka_4 na marca 18, 2013 at 18:07.

    Witam!!!

    Właśnie dzisiaj upiekłam ten chlebek jest godny polecenia w smaku przepyszny tylko jedno pytanie mam, trochę tak jakby mi nie wyrósł chociaż czekałam całą noc i jest taki zbity nie wiem czy może mam za długą blaszkę moja ma ok.30 cm.qale i tak będę go piekłam nie poddam się jest naprawdę smaczny i wielkie dzięki za taki przepis :love

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest doskonały, a

    Zgłoszony przez salimali2 na stycznia 17, 2013 at 22:48.

    Przepis jest doskonały, a chleb udaje się i smakuje cudownie tmrc_emoticons.) .  Pani Małgosiu, chapeau bas! salimali2 - Marzena Dobkowska.

    salimali2

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pani Małgosiu chlebek

    Zgłoszony przez marcia na grudnia 6, 2012 at 13:06.

    Pani Małgosiu chlebek perfekcyjny. Pierwszy raz piekłam chleb i w dodatku skorzystałam z pani przepisu. Jest naprawdę pyszny. Zrobiłam na swoim wychodowanym zakwasie 6cio dniowym z mąki żytniej. Wyrósł świetnie i upiekł się puszysty tak jak pani to opisuje.tmrc_emoticons.) Dałam pół mojej teściowej i była zachwycona. Spytała jak ja to zrobiłam,że jest taki puszystytmrc_emoticons.)., bo moja szwagirka  a jej druga synowa piecze od kilku lat  i jej wychodzi zbity. Dziękuję za przepis naprawdę świetnytmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosze o poradę chlebek

    Zgłoszony przez JoasiaNowak83 na listopada 28, 2012 at 14:49.

    Prosze o poradę chlebek pyszny, ale po upieczeniu wyszedł mi bardzo zbity, trwardy, dlaczego? Zrobiłam wszystko jak w przepisie 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiesu  roobię dokładnie tak

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na listopada 25, 2012 at 09:52.

    Wiesu  roobię dokładnie tak samo jak t Ty nie ziarna nie  zmieniaja właściwości zakwasu ,a wrtęcz przeciwnie  jest on jeszcz lepsz.y tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;) pozdrawim

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wygląda smakowicie i

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 17, 2012 at 19:05.

    Chlebek wygląda smakowicie i jest pełen różności, dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D bardzo lubimy takie mieszanki tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • oczywiście robię tak samo

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na listopada 16, 2012 at 09:39.

    oczywiście robię tak samo może stac w lodówce 2 tyg tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak odkładam i trwałośc jego

    Zgłoszony przez MałgorzataKurowska na listopada 16, 2012 at 09:38.

    tak odkładam i trwałośc jego w lodówce do 2 tyg tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem, co odpowie

    Zgłoszony przez krzesz65 na listopada 14, 2012 at 17:10.

    Nie wiem, co odpowie Małgosia, ale mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia, że nie przeszkadza. Ja zawsze odkładam kilka łyżek gotowego ciasta chlebowego i przechowuję je w lodówce do nastepnego pieczenia. Wtedy wystarczy kilka godzin wcześniej dodać do do tej porcji wodę i mąkę żytnią i o wiele szybciej mamy zakwas.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Małgosiu ! mam pytanie

    Zgłoszony przez ....-.... na listopada 14, 2012 at 14:32.

    Witaj Małgosiu ! mam pytanie ? Czy Odkładając zakwas 4 łyżki na następny chlebek, to on jest już wymieszany z tymi suchymi składnikami, czy to nie przeszkadza ? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Bardzo podoba mi się ten przepis i chciałabym wypróbować.

    wiesia 55

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze