Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Zakwas
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cieplej wody
Ciasto na chleb
- 1 łyżeczki soli
- 40 g oleju
- 100 g mleka
- 40 g oleju
- 500 g mąki pszennej
- 220 g zaczynu, zaczyn z zakwasu pszennego
-
6
6h 30min
Czas całkowity 6h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
Miskę natłuścić olejem lub masłem, odstawić.
Do naczynia miksujacego dodajemy: 220g zaczynu,100g mleka,500g mąki pszennej, 40g oleju, 1 łyżeczkę soli, ewentulanie 1,5 łyżeczki.
Wyrabiamy ciasto czas 5 min/
/
Przekładamy do natłuszczonej misy, prZykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośniecia na ok.3-5 godzin. ciasto musi podwoić swoją objetość.
Formujemy chlebek, wkładamy do przygotowanej blachy, pozostawiamy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 30 minut. Chleb na blaszce naciąć.
Przed samym wstawieniem do piekanika posmrować jajkiem lub wodą, można posypać ziarnami wg uznania, lub mąką.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik 220 stopni. Wstawiamy gotowy chleb, po 10 minutach skręcic piekarnik do 200-180 stopni. Piec ok. 30 minut
Jesli nie mamy wcześniej zrobionego zakwasu, to 4 dni przed pieczeniem chleba robimy zakwas:
W misce dodajemy
1 dnia- 50g ciepłej wody, 50g mąki pszennej, po 12 godzinach mieszamy
2 dnia- 24 godziny później dokarmiamy zakwas: 50g ciepłej wody, 50g mąki pszennej.
3-go i 4-go dnia powtarzamy proces. Co 12 godzin mieszamy, co 24 godziny dokarmiamy.
Zakwas musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Po 4 dniach powinien mieć lekko kwaskowaty zapach, i być oleisty.
Ciasto na chleb
Zakwas
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
Chleb na samym zakwasie nie lubi pośpiechu, musi miec czas do wyrośnięcia.
Jeśli nam się śpieszy i nie mamy czasu na rośnięcie chleba w 5 godzin, można dodać 10g drożdzy, wtedy czas rośnięcia chleba skraca sie do ok. 1 godziny
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz