3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Pszenno-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb Pszenno-żytni na zakwasiezakwas

  • 220 g zakwas żytni
  • 5 g drożdże świeże
  • 100 g mąka żytnia, typ 720
  • 410 g mąka psenna, typ 750
  • 15 g sól
  • 330 g woda
  • 6
    24h 40min
    Czas całkowity 24h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Chleb pszenno-żytni na zakwasie według przepisu z cookiedoo z małymi modyfikacjami.
    Zamiast 510g mąki pszennej chlebowej dodaję 100g chlebowej żytniej 720 i 410g chlegowej pszennej 750 (oczywiście 220g zakwsu żytniego też dodaję)i
    w wodzie rozpuszczam 5g drożdzy reszta w jak orginalmym przepisie do momęty wyrastania . Wyrasta w piekarniku rozgrzanym do 26 stopni i
    robie zakladki co 30 min 4 razy. Później przekładam do koszyka do podwojenia objętości już nie w piekarniku tylko leży w kuchni przykryty wilgotnym ręcznikiem kuchennym około 2godz a póżniej prosto do formy prostokątnej w przybliżeniu 31/8/7cm nasmarowanej olejem rzepakowym , aż podrośnie ponownie (około 2godz) na dnie piekarnika stawiam miseczkę z wodą a następnie piekę jak w 240stop 10min i 210stop 10min. Po czym wyciągam z foremki i spryskuje wodą i wkładam spowrotem do piekarnika rozgrzanego do 210stop na następne 20min Wszystko bez termoobiegu. Oczywiście nie wyjdzie tak bardzo przypieczony jak mój, a żeby to uzyskać spsikuje wodą chleb po tym pieczeniu i podnoszę temperaturę do 240stop ponownie i czekam do uzyskania wymaganego koloru. Pozdrawiam
10
11

Porady

sitko, miska, koszyk do wyrastania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy