3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Pszenno-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb Pszenno-żytni na zakwasiezakwas

  • 220 g zakwas żytni, mój na bazie mąki żytniej razowej 2000
  • 5 g drożdże świeże
  • 50 g mąka żytnia, typ 720
  • 460 g mąka psenna, typ 750
  • 15 g sól
  • 330 g woda
  • 6
    24h 40min
    Czas całkowity 24h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Chleb pszenno-żytni na zakwasie według przepisu z cookiedoo z małymi modyfikacjami.
    Zamiast 510g mąki pszennej chlebowej dodaję 50g chlebowej żytniej 720 i 460g chlegowej pszennej 750 (oczywiście 220g zakwsu żytniego też dodaję) a
    w wodzie rozpuszczam 5g drożdzy reszta w jak orginalmym przepisie do momęty wyrastania . Wyrasta w temperaturze pokojowej, najlepiej 24-27 stopni i
    robie zakladki co 30 min 4 razy. Później wykladam na postpany mąka blat posypuje lekko mąką, składam na 4 i formuje wstępny zarys chleba i przekładam do formy prostokątnej w przybliżeniu 31/8/7cm nasmarowanej olejem rzepakowym lub masłem , aż podrośnie ponownie tak ponad formę około 1cm+ (około 2godz, może być dłużej zależnie od temperatury otoczenia ) Jak już prawie wyrasta wlączma piekarnik i go nagrzewam do 240stop z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiam miseczkę z wodą. Następnie jak wyrośnie wstawiam do piekarnika na dolną półkę i piekę 240stop 10min następnie zmniejszam temp do 210stop , piekę 10min. Wyjmuje z formy i wkładam na kolejne 20min 210stop z termoobiegiem. Oczywiście nie wyjdzie tak bardzo przypieczony jak mój, a żeby to uzyskać wystarczy przedłużyć czas wypiekania do uzyskania wymaganego koloru. Pozdrawiam
10
11

Porady

sitko, miska, koszyk do wyrastania


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy