Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
zaczyn na chleb:
- 100 g zakwas żytni
- 200 g mąka żytnia
- 200 g woda
ciasto na chleb:
- 20 g otręby pszenne
- 20 g otręby owsiane
- 20 g zarodki pszenne
- 15 g ziarno dyni
- 15 g SIEMIE LNIANE
- 15 g słonecznik
- 15 g żurawina
- 250 g mąka pszenna
- 100 g mąka żytnia
- 330 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
posypka:
- 5 g czarnuszka
- 5 g sezam
-
6
13h 0min
Czas całkowity 12h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Przygotowanie zaczynu na chleb:
Do plasikowej miski wlewamy zakwas (z mąki żytniej i wody), mąkę żytnią i letnią wodę. Mieszamy zaczyn i zostawiamy na 8-10 godzin.
Przygotowanie ciasta:
1. Do"Blokada naczynia miksującego" dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn ok. 500 g.
2. Dodajemy otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, dynia, siemie lniane, słonecznik, żurawina, mąka pszenna, mąka żytnia i wlewamy letnią wodę z rozpuszczoną solą.
3. Wszystkie składniki mieszamy 6 min./"Ciasto" .
4. Foremkę (35 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy bułka tartą. Przekładamy gotowe ciasto na chleb do foremki. Posypujemy czarnuszką i sezamem. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie ponad brzeg, ok. 2 godz.
5. Foremkę z wyrośniętym ciastem na chleb wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy w pierwszym etapie pieczenia na 200C / 40 minut, a w drugim etapie na 180C / 20 minut.
6. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, czekamy 15 minut aż chleb trochę przestygnie i wyciągamy go z foremki. Zostawiamy upieczony chleb do całkowitego przestygnięcia.
SMACZNEGO
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkami
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny chleb.
Pyszny chleb.
(Brak tematu)
Mój ulubiony
Mój ulubiony
Dziś robiłam! Wyszedł pyszny.
Dziś robiłam! Wyszedł pyszny. Pieklam 40 min w tem. 200 i około 10 w 180. Włożyłam do nagrzanego.
Przepyszny chlebuś !!!
Przepyszny chlebuś !!!