Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 - TM 31
 
opublikowany: 05/07/20
                            
                zmieniono dnia: 06/07/20
                    Składniki
Ciasto
- 150 g mąka żytnia, Typ 720
 - 250 g mąka chlebowa, Typ 750
 - 40 g drożdże świeże
 - 1, 5 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczki cukier
 - 100 g Zakwas z burakow
 - 20 g olej
 - 150 g woda
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia dodać drożdże,cukier,wodę oraz zakwas. Podgrzać
2min/37st./2obr. - Dodać obie mąki, olej i sól, wyrobić 1 min 30 s/
"Ciasto"  - Powstałe ciasto pozostawić w naczyniu miksującym, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
 - Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kształt bochenka i ułożyć na blasze. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
 - Wyrośnięty bochenek opruszyć mąką i ponacinać żyletką.
Piec 15 minut w temperaturze 220st następnie obniżyć temperaturę do 170st. i piec kolejne 10min. 
Wyrabianie ciasta
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Chleb piekłam już trzy razy i zawsze wyszedł pyszny.
Drożdży wcale nie czuć.
Będzie on gościł często na moim stole.
Polecam wszystkim którzy lubią lekki chleb