3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno żytni na drożdżach z dodatkiem zakwasu z buraków.


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g mąka żytnia, Typ 720
  • 250 g mąka chlebowa, Typ 750
  • 40 g drożdże świeże
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukier
  • 100 g Zakwas z burakow
  • 20 g olej
  • 150 g woda
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. Do naczynia dodać drożdże,cukier,wodę oraz zakwas. Podgrzać
    2min/37st./2obr.
  2. Dodać obie mąki, olej i sól, wyrobić 1 min 30 s/Dough mode
  3. Powstałe ciasto pozostawić w naczyniu miksującym, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kształt bochenka i ułożyć na blasze. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  5. Wyrośnięty bochenek opruszyć mąką i ponacinać żyletką.
    Piec 15 minut w temperaturze 220st następnie obniżyć temperaturę do 170st. i piec kolejne 10min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb piekłam już trzy razy i zawsze wyszedł...

    Zgłoszony przez mariola781 na lipca 27, 2020 at 09:53.

    Chleb piekłam już trzy razy i zawsze wyszedł pyszny.
    Drożdży wcale nie czuć.
    Będzie on gościł często na moim stole.
    Polecam wszystkim którzy lubią lekki chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze