3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-kukurydziany


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

na chleb

  • 320 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g suchych drożdży
  • 40 g siemienia lnianego
  • 375 g mąki pszennej, typ 650
5

Przygotowanie

    chleba
  1. Do naczynia wlać wodę, wsypać drożdze, dodać cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*/ obr. 2.

  2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego/ Ciasto.

  3. Przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 i odstawić do wyrośnięcia nieco ponad formę.

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*. Po wstawieniu temperaturę zwiększyć na 180*. Piec około 50  min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dla tych, którzy nie chcą cukru, myślę że można go pominąć tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb wyszedł mi bardzo smaczny i ładnie się...

    Zgłoszony przez Babcia5 na grudnia 7, 2020 at 19:51.

    Chleb wyszedł mi bardzo smaczny i ładnie się prezentuje. Ja piekę w keksówce dł. 30cm (w 25cm był bardzo wysoki), dodaję wody 300g. Jeśli dodamy ilość drożdży jak w przepisie, to nie rozpada się i kromki są ładne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez kana333 na października 11, 2018 at 08:25.

    Bardzo smaczny. Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, ale niestety

    Zgłoszony przez iwa100 na listopada 7, 2014 at 10:07.

    Chlebek pyszny, ale niestety nie wiem co robię źle, bo zawsze mi się troszkę rozpada i nie mogę go ładnie pokroictmrc_emoticons.( na kanapki do szkoły się nie nadaje, bo rozpadnie się dzieciom, może ktoś coś poradzi??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dominiko, mąkę kukurydzianą

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 4, 2014 at 20:30.

    Dominiko, mąkę kukurydzianą kupisz w każdym supermarkecie lub w sklepie ze zdrową żywnością.Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a skad macie make

    Zgłoszony przez bronia 109 na listopada 4, 2014 at 19:18.

    a skad macie make kukurydziana

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak można.  Ok 20 g drożdży

    Zgłoszony przez Meg na listopada 2, 2014 at 11:42.

    Tak można.  Ok 20 g drożdży świeżych. 

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A można zamiast suchych

    Zgłoszony przez iwa100 na listopada 2, 2014 at 11:39.

    A można zamiast suchych drożdży dać świeże? i ile wtedy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ze smakował. Czyli

    Zgłoszony przez Meg na października 13, 2013 at 11:11.

    Cieszę się ze smakował. Czyli może być i bez cukrutmrc_emoticons.) to dobrze, bo mogą go piec też ci,którzy cukru nie mogą. Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Meg dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 11, 2013 at 21:19.

    Love Meg dziękuję za przepis.Chlebek bardzo smaczny,ze względu na dietę nie dodałam cukru i siemienia, a mimo to wyszedł pyszny tmrc_emoticons.) Polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze