3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb przenno-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb przenno-żytni na zakwasie

  • 200 g mąka pszenna chlebowa (typ 750) lub orkiszowa jasna
  • 200 g mąka żytnia chlebowa (typ 720)
  • 200 g zakwas żytni razowy
  • 15 g sól
  • 280 g woda

Zakwas (dokarmienie)

  • 100 g mąka żytnia razowa (typ 2000 )
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Dodać składniki zgodnie z wagą.
  2. Wyrobić ciasto 4 minDough mode
  3. Przełożyć ciasto do silikonowej formy, odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
  4. Dokarmić zakwas w słoiku mąką żytnią razową typ 2000, dolać wody, wymieszać łyżką, odstawić do lodówki.
  5. Po wyrośnięciu ciasta rozgrzać piekarnik do 200°C, ustawić na grzanie góra i dół bez termoobiegu, położyć kratkę na spód piekarnika, a na niej formę z ciastem. Piec przez 1 godzinę.
  6. Wyjąć chleb z formy, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na kratkę do góry nogami na ok. 15 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Ciasto jest kleiste, dlatego zalecana jest forma silikonowym, najlepiej z usztywnianym grzbietem.

Polecam odstawić formę z ciastem do wyrośnięcia w plastikowym pudełku z pokrywką. Unikniemy w ten sposób przyklejania się ciasta do ściereczki.

Zakwas trzymać w lodówce w słoiku, dokarmiać mąką żytnią razową typ 2000.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy