Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb portugalski
- 550 g wody
- 720 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 10 g soli
-
6
3h 40min
Czas całkowity 2h 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy wodę, mąkę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w
"Blokada naczynia miksującego" na 40 min;
2. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./"Ciasto" ; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
3. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
4. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
5. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki...
Chleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki dałam 500g przennej i 220g kukurydzianej
jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować...
jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować kilka razy wodą, nie będzie twarda.
jonka2006...
jonka2006
Ja przykrywam ściereczką i jak jest jeszcze ciepły kładę na ścierkę woreczek i na to jeszcze jedną ścierkę.
Skórka fajnie zmięknie i chleb jest przepyszny. Zresztą wszystkie chleby tak studzę i zawsze są dobre.
Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i...
Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i zawsze się udaje 😍
Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma...
Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma informacji na jakiej szybkości i temperaturze czy chodzi o ręczne wyrabianie??
Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i...
Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i nie zmieniam temperatury.
Chleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca...
zwykły chleb
zwykły chleb
Dzień dobry, również upiekłam chleb...
Dzień dobry, również upiekłam chleb portugalski. Zmieniłam jednak proporcje mąki, dałam 500 g mąki pszennej i 220 g razowej. Zmniejszyłam też temperaturę pieczenia o 20 stopni. Chlebek wyśmienity... polecam.
chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo...
chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo skórka niestety twarda jak kamień
Chleb jest bardzo dobry polecam
Chleb jest bardzo dobry polecam