3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb portugalski

  • 550 g wody
  • 720 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 2h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dajemy wodę, mąkę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w Blokada naczynia miksującego na 40 min;
    2. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./Ciasto; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
    3. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
    4. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
    5. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • It looks so delicious. I think I can eat and play...

    Zgłoszony przez barbaraong na listopada 30, 2023 at 05:17.

    It looks so delicious. I think I can eat and play [size= 10pt; font-family: Arial;" data-sheets-root="1" data-sheets-value="{"1":2,"2":"pico park"}" data-sheets-userformat="{"2":1049091,"3":{"1":0},"4":{"1":2,"2":16773836},"12":0,"23":1}" data-sheets-textstyleruns="{"1":0}{"1":9,"2":{"2":{"1":2,"2":1136076},"9":1}}{"1":35}" data-sheets-hyperlinkruns="{"1":9,"2":"https://pokemonshowdown.online/"}{"1":35}">[size= 10pt]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak to robicie, że przy tak wysokiej hydratacji...

    Zgłoszony przez Trolek1990 na czerwca 10, 2023 at 13:40.

    Jak to robicie, że przy tak wysokiej hydratacji ciasta bochenek wam się nie rozlewa na boki? Użyłem mąki pszennej 500 + 250g 750 chlebowej.

    Wrzuciłem na 230'c + para i trochę urósł, ale bardziej to przypomina ciabatte tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki...

    Zgłoszony przez Vivona na lutego 12, 2023 at 16:56.

    Chleb przepyszny tylko zmieniłam proporcję mąki dałam 500g przennej i 220g kukurydzianej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować...

    Zgłoszony przez Mrynka na stycznia 18, 2023 at 16:43.

    jonka2006: po upieczeniu pędzlem posmarować kilka razy wodą, nie będzie twarda.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jonka2006...

    Zgłoszony przez Ewa66 na listopada 23, 2022 at 11:05.

    jonka2006
    J
    a przykrywam ściereczką i jak jest jeszcze ciepły kładę na ścierkę woreczek i na to jeszcze jedną ścierkę.
    Skórka fajnie zmięknie i chleb jest przepyszny. Zresztą wszystkie chleby tak studzę i zawsze są dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i...

    Zgłoszony przez Ewa66 na listopada 23, 2022 at 11:01.

    Bardzo łatwy przepis do wykonania, przepyszny i zawsze się udaje 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma...

    Zgłoszony przez sebawas na listopada 21, 2022 at 12:14.

    Witam. Jest w opisie wyrabiamy 6 minut ale nie ma informacji na jakiej szybkości i temperaturze czy chodzi o ręczne wyrabianie??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i...

    Zgłoszony przez Evagl na maja 26, 2022 at 14:23.

    Chleb super ale piekarnik ustawiam na 220 stopni i nie zmieniam temperatury.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca...

    Zgłoszony przez Janusz414 na stycznia 17, 2022 at 22:52.

    SmileChleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca bardzo wszystkim polecam napewno go znowu upiekę

    Chleb portugalskiChleb portugalski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zwykły chleb

    Zgłoszony przez orzepka na stycznia 13, 2022 at 22:18.

    zwykły chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry, również upiekłam chleb...

    Zgłoszony przez mariathermomix na stycznia 13, 2022 at 18:52.

    Dzień dobry, również upiekłam chleb portugalski. Zmieniłam jednak proporcje mąki, dałam 500 g mąki pszennej i 220 g razowej. Zmniejszyłam też temperaturę pieczenia o 20 stopni. Chlebek wyśmienity... polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo...

    Zgłoszony przez jonka2006 na stycznia 11, 2022 at 08:24.

    chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo skórka niestety twarda jak kamień

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest bardzo dobry polecam

    Zgłoszony przez akunia na listopada 15, 2021 at 22:27.

    Chleb jest bardzo dobry polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze