3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb portugalski


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb portugalski

  • 550 g wody
  • 720 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 2h 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dajemy wodę, mąkę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w Blokada naczynia miksującego na 40 min;
    2. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./Ciasto; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
    3. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
    4. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
    5. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca...

    Zgłoszony przez Janusz414 na stycznia 17, 2022 at 22:52.

    SmileChleb Super I bardzo smaczny jak wiejski z pieca bardzo wszystkim polecam napewno go znowu upiekę

    Chleb portugalskiChleb portugalski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zwykły chleb

    Zgłoszony przez orzepka na stycznia 13, 2022 at 22:18.

    zwykły chleb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry, również upiekłam chleb...

    Zgłoszony przez mariathermomix na stycznia 13, 2022 at 18:52.

    Dzień dobry, również upiekłam chleb portugalski. Zmieniłam jednak proporcje mąki, dałam 500 g mąki pszennej i 220 g razowej. Zmniejszyłam też temperaturę pieczenia o 20 stopni. Chlebek wyśmienity... polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo...

    Zgłoszony przez jonka2006 na stycznia 11, 2022 at 08:24.

    chleb dobry ale za wysoka temperauira pieczenia bo skórka niestety twarda jak kamień

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest bardzo dobry polecam

    Zgłoszony przez akunia na listopada 15, 2021 at 22:27.

    Chleb jest bardzo dobry polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze