3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Chleb orkiszowy

  • 250 g orkiszu
  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 20 g oleju
  • 50 g pestek słonecznika
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia

  2. 2. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37stopni/obroty 1

  3. 3. Dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki słonecznika, wyrobić 3minuty/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

     

  4. 4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30min.

  5. 5. Ciasto wyrobić jeszcze rękami na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do natłuszczonej formy, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię chleba. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200stopni, włożyć chleb do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40min. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

//www.facebook.com/przystanekm/

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis😃 chlebek bardzo smaczny. Ja po...

    Zgłoszony przez Jagoda8209 na kwietnia 5, 2020 at 18:47.

    Świetny przepis😃 chlebek bardzo smaczny. Ja po wyrobieniu zostawiłam ciasto w naczyniu na 30 min ,po tym czasie ponownie Ciasto20 sekund . Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i przykryłam ściereczką na ok 20min .Reszta wszystko według przepisu .Chlebek piękne wyrósł. Dziękuję za przepis 😁👌 dzieci się zajadają

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze