Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb orkiszowy
- 250 g orkiszu
- 150 g wody
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych górskich
- 20 g oleju
- 50 g pestek słonecznika
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć orkisz, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia
2. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37stopni/obroty 1
3. Dodać zmielony orkisz, mąkę, sól, płatki owsiane, olej i pestki słonecznika, wyrobić 3minuty/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30min.
5. Ciasto wyrobić jeszcze rękami na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do natłuszczonej formy, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię chleba. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200stopni, włożyć chleb do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40min.
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
//www.facebook.com/przystanekm/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis😃 chlebek bardzo smaczny. Ja po...
Świetny przepis😃 chlebek bardzo smaczny. Ja po wyrobieniu zostawiłam ciasto w naczyniu na 30 min ,po tym czasie ponownie
"Ciasto" 20 sekund . Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i przykryłam ściereczką na ok 20min .Reszta wszystko według przepisu .Chlebek piękne wyrósł. Dziękuję za przepis 😁👌 dzieci się zajadają