3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 150 g platkòw owsianych górskich
  • 20 g oleju
  • 25 g sezamu
  • 25 g siemenia lnianego
  • 6
    1h 29min
    Czas całkowity 49min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko,  dodac drożdże i cokier 2min/37ºC/ obr 1. Dodać mąkę orkiszową, przenną, platki owsiane, olej, sezam i siemię lniane 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawic do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min . Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy o dł. 30 cm, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba, odstaw na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200ºC. Piec ok 40 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy