3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 150 g platkòw owsianych górskich
  • 20 g oleju
  • 25 g sezamu
  • 25 g siemenia lnianego
  • 6
    1h 29min
    Czas całkowity 49min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko,  dodac drożdże i cokier 2min/37ºC/ obr 1. Dodać mąkę orkiszową, przenną, platki owsiane, olej, sezam i siemię lniane 3 min/Closed lid/Dough mode. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawic do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min . Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy o dł. 30 cm, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba, odstaw na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200ºC. Piec ok 40 min.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy