3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Do wyrobu pieczywa potrzebujemy

  • 250 g ziarna orkiszu
  • 400 g mąka pszenna
  • 100 g Płatki owsiane, górskie
  • 50 g SIEMIE LNIANE
  • 50 g pestki słonecznika
  • 150 g woda
  • 250 g mleko 3,2%
  • 30 g olej rzepakowy, plus dodatkowa porcja do nasmarowania formy kuchennej
  • 1 łyżki miód płynny
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 40 g drożdże świeże
  • 6
    1h 38min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb orkiszowy
  1. 1. Do naczynia miksującego wsypać ziarna orkiszu i zemleć 1min/obr. 10. Przesywać do miseczki.2. Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać drożdże i miód i podgrzać 2min/37stopni/obr. 1.3. Dodać zmielony orkisz, mąkę pszenną, sól, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznika i wyrobić 3min/Ciasto4. Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-35 minuty.5. Formę do pieczenia (30x12x10) natłuścić, przełożyć do niej ciasto nawilżonymi rękoma i wyrównać powierzchnię. Nakryć ponownie ściereczką i odstawić w wciepłe miejsce na kwadrans. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.6. Piec ok. 37-38 minut (200stopni). Kroić po ostygnięciu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Forma i ściereczka to niezbędne elementy do wypieku chleba. Czas pieczenia może się różnić od możliwości piekarnika.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy