Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Do wyrobu pieczywa potrzebujemy
- 250 g ziarna orkiszu
- 400 g mąka pszenna
- 100 g Płatki owsiane, górskie
- 50 g SIEMIE LNIANE
- 50 g pestki słonecznika
- 150 g woda
- 250 g mleko 3,2%
- 30 g olej rzepakowy, plus dodatkowa porcja do nasmarowania formy kuchennej
- 1 łyżki miód płynny
- 1,5 łyżeczki sól
- 40 g drożdże świeże
-
6
1h 38min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wsypać ziarna orkiszu i zemleć 1min/obr. 10. Przesywać do miseczki.2. Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać drożdże i miód i podgrzać 2min/37stopni/obr. 1.3. Dodać zmielony orkisz, mąkę pszenną, sól, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznika i wyrobić 3min/
4. Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-35 minuty.5. Formę do pieczenia (30x12x10) natłuścić, przełożyć do niej ciasto nawilżonymi rękoma i wyrównać powierzchnię. Nakryć ponownie ściereczką i odstawić w wciepłe miejsce na kwadrans. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.6. Piec ok. 37-38 minut (200stopni). Kroić po ostygnięciu
Chleb orkiszowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
Porady
Forma i ściereczka to niezbędne elementy do wypieku chleba. Czas pieczenia może się różnić od możliwości piekarnika.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz