- TM 31
 
Składniki
zaczyn
- 50 g białego barszczu z butelki
 - 3 g świeżych drożdży
 - 200 g mąki żytniej typ 720
 - 150 g wody
 
chleb
- 400 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
 - 35-40 g oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 150-170 g wody
 - 2-3 łyżeczki sezamu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do[locked ]wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i zarabiamy
"Ciasto" przez2min.Zostawiamy na noc(9-9.5 godz) w 
"Blokada naczynia miksującego" Po czasie podanym wyżej wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego"  wszystkie składniki oprócz sezamu (woda podana w przedziale ,żeby nie było stresu ,że wlane za dużo )mieszamy 
"Ciasto"  5min i zostawiamy na około2godz,(ma być pod otworem (mnie nigdy nie wychodzi przez otwór bo jest to cięższe ciasto)potem wyrabiamy jeszcze raz
"Ciasto" 3mW tym czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C i szykujemy foremkę (ja mam silikonową 28X16X
na dno wysypać otręby jakie masz w domu lub nie wysypywaćPrzełóż ciasto do foremki (ja w tym przypadku pomagam sobie ręką )i wyrównaj zwilżoną dłonią ,posyp ziarnem sezamu .
Wstaw na 30min.do piekarnika.
Po upływie czasu wystaw ,przykryj ściereczką ,nagrzej piekarnik do 210*C
Wstaw na 40min na dolną szynę pozycja góra -dół
Po tym czasie przestaw na termoobieg ,zmniejsz tem. do 180*C i zostaw na 5min.(Będzie ładniejsza skórka)
Studź na kratce
Pamiętaj , że z formy wyjmujemy po 5min studzenia
Smacznego
zaczyn
chleb
Porady
Pamiętać należy ,że ziarno mielimy 1min/10 przy założonej miarce i ręcznikiem papierowym podłożonym pod MT
Zawsze ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką co zapobiega wysychaniu.
Moja sugestia przy zarabianiu w 
"Blokada naczynia miksującego"  przykryj otwór ręcznikiem lub ściereczką ,bo zapobiegnie to ubrudzeniu wierzchu pokrywy mąką
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
super
Oj tak ten orkiszowy dał mi popalić ale w końcu sie udał jest wilgotny przez około 2-3dni ,można też poprcjować i zamrozić ,a do tego nareszcie orkiszowy się nie kruszy.Smacznego
Haniu, Twoje chlebki są "dopracowane" i bardzo dobre
 Dziękuję za kolejny przepis 