3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy najlepszy


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

zaczyn

  • 50 g białego barszczu z butelki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g wody

chleb

  • 400 g mąki orkiszowej, zmielone ziarno
  • 35-40 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 150-170 g wody
  • 2-3 łyżeczki sezamu
  • 6
    12h 45min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    zaczyn
  1. Do[locked ]wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności i zarabiamy Dough modeprzez2min.Zostawiamy na noc(9-9.5 godz) w Closed lid

  2. chleb
  3. Po czasie podanym wyżej wkładamy do Closed lid wszystkie składniki oprócz sezamu (woda podana w przedziale ,żeby nie było stresu ,że wlane za dużo )mieszamy Dough mode 5min i zostawiamy na około2godz,(ma być pod otworem (mnie nigdy nie wychodzi przez otwór bo jest to cięższe ciasto)potem wyrabiamy jeszcze razDough mode3m

    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C i szykujemy foremkę (ja mam silikonową 28X16Xtmrc_emoticons.8)na dno wysypać otręby jakie masz w domu lub nie wysypywać

    Przełóż ciasto do foremki (ja w tym przypadku pomagam sobie ręką )i wyrównaj zwilżoną dłonią ,posyp ziarnem sezamu .

    Wstaw na 30min.do piekarnika.

    Po upływie czasu wystaw ,przykryj ściereczką ,nagrzej piekarnik do 210*C

    Wstaw na 40min na dolną szynę pozycja góra -dół

    Po tym czasie przestaw na termoobieg ,zmniejsz tem. do 180*C i zostaw na 5min.(Będzie ładniejsza skórka)

     Studź na kratce

    Pamiętaj , że z formy wyjmujemy po 5min studzenia

    Smacznego

     

10
11

Porady

Pamiętać należy ,że ziarno mielimy 1min/10 przy założonej miarce i ręcznikiem papierowym podłożonym pod MT

Zawsze ciasto przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką co zapobiega wysychaniu.

Moja sugestia przy zarabianiu w Closed lid przykryj otwór ręcznikiem lub ściereczką ,bo zapobiegnie to ubrudzeniu wierzchu pokrywy mąką


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • super

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:21.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj tak ten orkiszowy dał mi

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 16, 2015 at 12:41.

    Oj tak ten orkiszowy dał mi popalić ale w końcu sie udał jest wilgotny przez około 2-3dni ,można też poprcjować i zamrozić ,a do tego nareszcie orkiszowy się nie kruszy.Smacznego tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, Twoje chlebki są

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 16, 2015 at 11:12.

    Haniu, Twoje chlebki są "dopracowane" i bardzo dobre Love Dziękuję za kolejny przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze