3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo - gryczany


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

40 plaster/plastry/plastrów

  • 350 g orkiszu
  • 150 g gryki
  • 350 g wody, letniej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • 40 g octu
  • 90 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego, or nasion dyni
  • 50 g sezamu
  • masło, do posmarowania formy do pieczenia
  • płatki owsiane, do posypania formy do pieczenia
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    2. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1 min/obr. 10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.
    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i miód, wymieszać 5 s/obr. 3.
    5. Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam, wyrobić 4 min/ Closed lid / Counter-clockwise operation .
    6. Formę do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm) posmarować masłem i posypać płatkami owsianymi. Ciasto wyłożyć do formy, z wierzchu posypać płatkami owsianymi, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez 40 minut.
    7. Przed wyłożeniem chleb pozostawić w formie do ostudzenia na 15 minut. Pokroić chleb na kromki.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszny!!!

    Zgłoszony przez lilik na sierpnia 6, 2017 at 22:58.

    pyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek wyszedł

    Zgłoszony przez Sara87 na marca 18, 2016 at 09:36.

    chlebek wyszedł pysznytmrc_emoticons.)rodzina uszczęśliwionatmrc_emoticons.)dodałam też trochę orzechów włoskich i pokombinowałam z mąką Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chleb robiłam bez

    Zgłoszony przez Kawiarenka na stycznia 16, 2016 at 19:28.

    Ten chleb robiłam bez przekonania, bo nie przepadam za mąką gryczana ale chleb jest przepyszny, naprawdę polecam. Jestem mile zaskoczona. No i dzieciom bardzo smakuje, co mnie niezmiernie cieszy. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry

    Zgłoszony przez AngelinaK na grudnia 10, 2015 at 21:24.

    Chlebek bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny. Najlepszy.  

    Zgłoszony przez Sylwia24 na września 25, 2015 at 21:54.

    Genialny. Najlepszy.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chleb.  

    Zgłoszony przez Sylwia24 na sierpnia 13, 2015 at 13:04.

    Bardzo dobry chleb.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam ten chleb z mąki

    Zgłoszony przez monaes na czerwca 4, 2015 at 21:53.

    Upiekłam ten chleb z mąki orkiszowej  i kaszy gryczanej niepalonej, dodałam ocet balsamiczny. Bardzo mnie i mojej rodzinie smakuje. Jest szybki i prosty w wykonaniu i najważniejsze bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry

    Zgłoszony przez Limonka na kwietnia 4, 2015 at 22:12.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry. Dałam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 23, 2015 at 13:00.

    Chlebek bardzo dobry. Dałam kaszę gryczaną niepaloną, miód gryczany, ocet balsamiczny. Chleb długo zachowuje świeżość i nie kruszy się tmrc_emoticons.D . Następnym razem zrobię modyfikację- zamiast gryki dodam mąkę żytnią pełnoziarnistą, a zamiast octu- zakwas na żurek. Zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do mojej kolekcji

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 09:21.

    dodaję do mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony chleb. Orkisz

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:36.

    Mój ulubiony chleb. Orkisz daję z mąką pszenną pół na pół i wtedy się nie kruszy. Fajny smak, dużo błonnika i może stać kilka dni i nie wysycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie jakiego octu

    Zgłoszony przez agnieszka_szklarska na marca 11, 2014 at 20:52.

    Mam pytanie jakiego octu użyć?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś fajny, ocet nadaje mu

    Zgłoszony przez Meg na stycznia 30, 2014 at 10:16.

    Chlebuś fajny, ocet nadaje mu posmaku chleba na zakwasie. Ja nie użyłam orkiszu, tylko zwykłej mąki pszennej i połowę ilości podanych ziaren. Dołożyłam jeszcze 10 g otrąb pszennych. Polecam, jest mocno ziarnisty. tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DPrzepis bardzo ciekawy

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 14, 2014 at 15:12.

    tmrc_emoticons.DPrzepis bardzo ciekawy tylko wytłumacz po co ocet i jaki tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już jestem po degustacji

    Zgłoszony przez Magda_wp na stycznia 14, 2014 at 14:42.

    Już jestem po degustacji tmrc_emoticons.D Przepyszny, na pewno na stałe zagości na stole w moim domu! Dziękuję i czekam na więcej przepisów bez mąki pszennej tmrc_emoticons.) Zdecydowanie 5* tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nareszcie znalazłam chleb bez

    Zgłoszony przez Magda_wp na stycznia 14, 2014 at 13:07.

    Nareszcie znalazłam chleb bez mąki pszennej!!!! Jupi tmrc_emoticons.) Już jest w piekarniku, dam znać jak mi smakował! Chociaż mam nadzieje, ze wyjdzie przepyszny! Bardzo bardzo dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze