3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-gryczany


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 400 g ziaren orkiszu
  • 100 g mąki gryczanej
  • 25 g drożdży,świeżych
  • 400 g wody
  • 1,5 płaskich łyżeczek soli
  • 1 łyżeczki płynnego miodu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu
  • 5-10 g nasion kminku, w zależności od tego czy lubi się kmin
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lidwsypać orkisz, zemleć 1min/obr.10, przełożyc do innego naczynia

    2. Do Closed lidwłożyć drożdże, wlać wodę oraz miód, podgrzać 2min/37C/obr.1

    3. Dodać zmielony orkisz, mąkę gryczaną oraz reszte składników wyrabiać 3min/Closed lid/Dough mode

    4. Przełożyć do miski, przykryć ściereczka na ok 10min.

    5. Rozgrzać piekarnik do 200C

    6. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej otrębami owsianymi keksówki. Wierz zmoczyc lekko mokrą ręką i posypać ziarnami słonecznika

    7. Piec ok 30minut. Sprawdzic patyczkiem.

    8. Wyjąć z blachy, ostudzić.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • glutenowy czy bezglutenowy,

    Zgłoszony przez mokrzo na września 19, 2015 at 20:38.

    glutenowy czy bezglutenowy, nie ma różnicy tmrc_emoticons.) chleb rewelacja!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • orkisz nie jest bezglutenowy

    Zgłoszony przez Doda73 na kwietnia 22, 2015 at 14:15.

    orkisz nie jest bezglutenowy tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś bardzo dobry i przede

    Zgłoszony przez malina11 na kwietnia 12, 2015 at 21:08.

    Chlebuś bardzo dobry i przede wszystkim  bezglutenowy... polecamtmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze