3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Obrowski


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Chleb Obrowski

  • 450 g wody, Letniej
  • 100 g jogurt naturalny
  • 30 g drożdże świeże, świeżych drożdży, pokruszonych
  • 600 g maki pszennej chlebowej, mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
  • 150 g mąki żytniej, mąki żytniej (typ 720)
  • 50 g żurawiny, żurawiny suszonej (opcjonalnie rodzynki)
  • 15 g soli
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki ocet winny, Jabłkowy
  • 1 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ciasto na chleb Obrowski
  1. Włączyć ulubioną muzykę. DoBlokada naczynia miksującego naczynia miksującego wlać wodę, dodać jogurt, drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią, 50 g żurawiny (opcjonalnie rodzynki) sól, cukier i ocet, wyrobić CiastoCiasto/ 3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 40 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na formę od chleba lub na blachę wyłożona papierem. Uformować bochenek. Oprószyć go mąką i naciąć wzorki. Bochenek odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  3. Pieczenie
  4. Piec 15 min (220°C), następnie obniżyć temp. do 180°C, piec przez dalej 25 min. Po zakończeniu uchylić piekarnik do odparowania 10 min. Wyjąć chleb z piekarnika, przełożyć na kratkę do ostudzenia. Chleb Obrowski na drożdżach podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cooking 1 Przepis jest łatwy. żurawinę można zamienić na inne dodatki. nasiona słonecznika, nasiona lnu.
Thermomix Obrowo Toruń.
Przedstawiciel Prezenter PLSUDOLTO 667-671-329

Proszę o polubienia tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz