Tu jesteś:
4
Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb Obrowski
- 450 g wody, Letniej
- 100 g jogurt naturalny
- 30 g drożdże świeże, świeżych drożdży, pokruszonych
- 600 g maki pszennej chlebowej, mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia chleba
- 150 g mąki żytniej, mąki żytniej (typ 720)
- 50 g żurawiny, żurawiny suszonej (opcjonalnie rodzynki)
- 15 g soli
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżki ocet winny, Jabłkowy
- 1 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
-
6
2h 50min
Czas całkowity 2h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Rodzaj posiłku Przekąska Wegetariańska Bez jajek Bez alkoholu Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Starter Dodatek Piknik Pieczenie Chleb Polska
5
Przygotowanie
- Włączyć ulubioną muzykę. Do
"Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego wlać wodę, dodać jogurt, drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią, 50 g żurawiny (opcjonalnie rodzynki) sól, cukier i ocet, wyrobić Ciasto
"Ciasto" / 3 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 40 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Piec 15 min (220°C), następnie obniżyć temp. do 180°C, piec przez dalej 25 min. Po zakończeniu uchylić piekarnik do odparowania 10 min. Wyjąć chleb z piekarnika, przełożyć na kratkę do ostudzenia. Chleb Obrowski na drożdżach podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Ciasto na chleb Obrowski
Pieczenie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis jest łatwy. żurawinę można zamienić na inne dodatki. nasiona słonecznika, nasiona lnu.
Thermomix Obrowo Toruń.
Przedstawiciel Prezenter PLSUDOLTO 667-671-329
Proszę o polubienia
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
JoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
JoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
JoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
JoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
JoZdu: Dziękuje 😊
JoZdu: Dziękuje
😊
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie
Świetny chleb, mogłabym go jeść codzienne
Świetny chleb, mogłabym go jeść codzienne
Toruń Obrowo
Toruń Obrowo
Thermomix Toruń
Przedstawiciel Kujawsko Pomorskie