3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 125 g zsiadłego mleka lub maślanki
  • 125 g żurku, w płynie
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • ziarna: kminku, lnu, słonecznika, soji, według uznania
  • 165 g wody, letniej
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CHLEB NA ŻURKU
  1. Do naczynia wlać wodę i żurek, drożdże, dodać szczyptę cukru wymieszać 3min/37 stopni /obr. 1

  2. Dodać zsiadłe mleko, mąkę, sól, ziarnaClosed lid 2,5 minDough mode 

  3. Ciasto przelozyć do natłuszczonej miski i zostawic w ciepłym miejscu do wyrośniecia na ok.1h 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę z piekarnika wyłożyć paierem do pieczenia.

  4. Ciasto przełozyć na blachę uformować mokrymi dłońmi kulę. Piec przez około 1h15min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mozna ja zawsze go pieke w

    Zgłoszony przez minie2015 na czerwca 27, 2016 at 18:19.

    Mozna ja zawsze go pieke w foremcetmrc_emoticons.) Rosnie rowniez w niej..blyskawicznie! Pieke w 200 St. jak w przepisietmrc_emoticons.;)Ale koniecznie w duuuzejtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę że tak, ja nie uzywam

    Zgłoszony przez justyy na marca 13, 2015 at 13:32.

    Myślę że tak, ja nie uzywam foremki poniewaz moj piekarnik nie zawsze dopiecze chleb w foremce i musze odwracac i dopiekać,

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodany do wypróbowania. Czy

    Zgłoszony przez Asiak1 na marca 12, 2015 at 10:40.

    Dodany do wypróbowania. Czy foremka "keksówka" może być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za czujność:)

    Zgłoszony przez justyy na marca 12, 2015 at 10:31.

    Dzięki za czujnośćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomniałas w opisie

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 12, 2015 at 08:55.

    Zapomniałas w opisie wykonania o drożdżach. Oczywiste, że dodajemy je do naczynia z wodą i żurkiem, ale trzeba to uzupełnić. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze