Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto na chleb
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 500 g mąki żytniej t.720
- 350 g ciepłej wody
- 1,5 g drożdży
- 50 g oleju roślinnego
- 130 g zakwasu żytniego
-
6
5h 28min
Czas całkowity 4h 28minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
1. Wsypać wszystkie produkty do naczynia
2. Wyrabiać ciasto 5 min.
/
/
3. Zostawić na 20 min.
4. Wyrabiać ciasto 3 min.
/
5. Wyłożyć do foremki, mokrą ręką wyrównać ciasto i odstawić na 3 godziny
6. Spryskać obficie wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni
7. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą
8. Piec 20 min. w temperaturze 220 stopni, 20 min. w temp. 200 st.,
20 min. w temp.180 st.
9. 5/10 min. przed końcem spryskać chleb wodą.
Wyrabianie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
Porady
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz1,5 g drożdży ? Jak mam to odmierzyc. Może...
1,5 g drożdży ? Jak mam to odmierzyc. Może chodzi o 15 g.
Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje...
Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje świeżość. Będzie jednym z moich ulubionych.Super przepis.
Zakwasu czasami daje więcej,
Zakwasu czasami daje więcej, to zależy ile mam, ostatnio zrobiłam ze 130 g i wyszedł dobrze, może jest to kwestia dobrego wyrobienia w dobrym sprzęcie
1,5g jest w stanie ruszyć 500
1,5g jest w stanie ruszyć 500 g mąki żytniej ?Chleb nie jest za ciężki ?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Świetny przepis, chleb
Świetny przepis, chleb wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki