3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Idalki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto na chleb

  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 500 g mąki żytniej t.720
  • 350 g ciepłej wody
  • 1,5 g drożdży
  • 50 g oleju roślinnego
  • 130 g zakwasu żytniego
  • 6
    4h 28min
    Czas całkowity 4h 28min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. 1. Wsypać wszystkie produkty do naczynia

    2. Wyrabiać ciasto 5 min.Closed lid/Dough mode/

    3. Zostawić na 20 min. 

    4. Wyrabiać ciasto 3 min. Closed lid/Dough mode

    5. Wyłożyć do foremki, mokrą ręką wyrównać ciasto i odstawić na 3 godziny

    6. Spryskać obficie wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni

    7. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą

    8. Piec 20 min. w temperaturze 220 stopni,  20 min. w temp. 200 st.,

    20 min. w temp.180 st.

    9. 5/10 min. przed końcem spryskać chleb wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Closed lidDough mode


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje...

    Zgłoszony przez edytka_33 na listopada 29, 2016 at 07:55.

    Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje świeżość. Będzie jednym z moich ulubionych.Super przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwasu czasami daje więcej,

    Zgłoszony przez MagdaSt na września 21, 2016 at 09:03.

    Zakwasu czasami daje więcej, to zależy ile mam, ostatnio zrobiłam ze 130 g i wyszedł dobrze, może jest to kwestia dobrego wyrobienia w dobrym sprzęcie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1,5g jest w stanie ruszyć 500

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 21, 2016 at 05:31.

    1,5g jest w stanie ruszyć 500 g mąki żytniej ?Chleb nie jest za ciężki ? tmrc_emoticons.;)

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, chleb

    Zgłoszony przez ANITA I ADAM na września 20, 2016 at 23:31.

    Świetny przepis, chleb wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze