3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Idalki


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto na chleb

  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 500 g mąki żytniej t.720
  • 350 g ciepłej wody
  • 1,5 g drożdży
  • 50 g oleju roślinnego
  • 130 g zakwasu żytniego
  • 6
    5h 28min
    Czas całkowity 4h 28min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. 1. Wsypać wszystkie produkty do naczynia

    2. Wyrabiać ciasto 5 min.Blokada naczynia miksującego/Ciasto/

    3. Zostawić na 20 min. 

    4. Wyrabiać ciasto 3 min. Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    5. Wyłożyć do foremki, mokrą ręką wyrównać ciasto i odstawić na 3 godziny

    6. Spryskać obficie wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni

    7. Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą

    8. Piec 20 min. w temperaturze 220 stopni,  20 min. w temp. 200 st.,

    20 min. w temp.180 st.

    9. 5/10 min. przed końcem spryskać chleb wodą.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Blokada naczynia miksującegoCiasto


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • 1,5 g drożdży ? Jak mam to odmierzyc. Może...

    Zgłoszony przez Zigzac na marca 29, 2019 at 09:48.

    1,5 g drożdży ? Jak mam to odmierzyc. Może chodzi o 15 g.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje...

    Zgłoszony przez edytka_33 na listopada 29, 2016 at 07:55.

    Chlebek bardzo dobry, super utrzymuje świeżość. Będzie jednym z moich ulubionych.Super przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwasu czasami daje więcej,

    Zgłoszony przez MagdaSt na września 21, 2016 at 09:03.

    Zakwasu czasami daje więcej, to zależy ile mam, ostatnio zrobiłam ze 130 g i wyszedł dobrze, może jest to kwestia dobrego wyrobienia w dobrym sprzęcie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1,5g jest w stanie ruszyć 500

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 21, 2016 at 05:31.

    1,5g jest w stanie ruszyć 500 g mąki żytniej ?Chleb nie jest za ciężki ? tmrc_emoticons.;)

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, chleb

    Zgłoszony przez ANITA I ADAM na września 20, 2016 at 23:31.

    Świetny przepis, chleb wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze