thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI DODAĆ DO ZACZYNU

  • 15 g soli
  • 400 g mąki pszennej, 450 typ
  • 50 g nasion, oleistych,dynia,słonecznik itp.

SKŁADNIKI NA ZACZYN

  • 1 cukru, łyżeczka
  • 150 g mąki pszennej, 450 typ
  • 150 g otrąb pszennych
  • 10 g drożdży
  • 500 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1).Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" mieszamy  1min/Ciasto"Ciasto" / do uzyskania gestej masy. Zaczyn zostawiamy na 10 godz. (na noc) do wyrośnięcia.

    2). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól,nasiona,mąkę. Mieszamy 2min/Ciasto"Ciasto"

    3). Przekładamy ciasto do formy wysypanej płatkami owsianymi  lub formujemy okrągłą kulę,tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośniecia na około godzine w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta wierzch obsypujemy mąką lub nasionami. Wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny na 180'C

Porady

Wierzch chleba można obmyć wodą i zrobić dziurkę palcem na środku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEB EDZI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?