3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB EDZI


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI DODAĆ DO ZACZYNU

  • 15 g soli
  • 400 g mąki pszennej, 450 typ
  • 50 g nasion, oleistych,dynia,słonecznik itp.

SKŁADNIKI NA ZACZYN

  • 1 cukru, łyżeczka
  • 150 g mąki pszennej, 450 typ
  • 150 g otrąb pszennych
  • 10 g drożdży
  • 500 g letniej wody
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1).Wszystkie składniki na zaczyn wkładamy do Blokada naczynia miksującego mieszamy  1min/Ciasto/ do uzyskania gestej masy. Zaczyn zostawiamy na 10 godz. (na noc) do wyrośnięcia.

    2). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól,nasiona,mąkę. Mieszamy 2min/Ciasto

    3). Przekładamy ciasto do formy wysypanej płatkami owsianymi  lub formujemy okrągłą kulę,tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośniecia na około godzine w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasta wierzch obsypujemy mąką lub nasionami. Wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny na 180'C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wierzch chleba można obmyć wodą i zrobić dziurkę palcem na środku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ChlebekBardzo dobry 😊

    Zgłoszony przez B-ra na sierpnia 10, 2019 at 18:36.

    ChlebekChlebek
    Bardzo dobry 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA PROSZĘ TAK

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na stycznia 25, 2016 at 23:15.

    REWELACJA tmrc_emoticons.)

    PROSZĘ TAK DALEJ.

    Można polecać tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności!

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 25, 2016 at 19:21.

    Pyszności! tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ,że i pani

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na grudnia 29, 2015 at 23:40.

    Cieszę się ,że i pani posmakował tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, tylko następnym

    Zgłoszony przez monkorze na grudnia 17, 2015 at 13:28.

    Bardzo dobry, tylko następnym razem dam mniej soli. tmrc_emoticons.) Ziarna zmieliłam 8sek/obr.10  ze względu na małe dzieci

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super cieszę się,że

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na grudnia 12, 2015 at 12:47.

    Super cieszę się,że posmakował. tmrc_emoticons.)

    Wyszedł piękny tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedł jak na

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 12, 2015 at 12:30.

    Chlebek wyszedł jak na załaczonych obrazkach.

    Chrupiący i syty. Zjadłem piętkę i odpadłem... tmrc_emoticons.-)

    [[wysiwyg_imageupload:2507:]]

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Tak chlebuś jest z

    Zgłoszony przez Edyta Mikulska na grudnia 12, 2015 at 10:32.

    Witam,

    Tak chlebuś jest z chrupiącą skórką i się nie kruszy to jego zaletatmrc_emoticons.)

    wyślij zdjęcie i napisz czy ci smakuje

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie nastawiłem zaczyn na

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 11, 2015 at 23:11.

    Właśnie nastawiłem zaczyn na noc. Rano ciasto do piekarnika i zobaczymy co z tego wyjdzie tmrc_emoticons.-)

    Chlebek z chrupiaca skórką na śniadanko (mam nadzieję)...

     Jacek


    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze