3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy z ziemniakami


Wydrukuj:
4

Składniki

składniki na chleb

  • 50 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g białej mąki bezglutenowej, (np.Balviten)
  • 350 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 430 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 150 g ugotowanych potłuczonych ziemniaków
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki płatków owsianych bezglutenowych
5

Przygotowanie

    przygotowanie chleba
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać suche drożdze i cukier i podgrzewać 1min/37°C/obr.1

    Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać 2min/Closed lid/Dough mode.

    Ciasto preżełożyc do wyłożonej papierem blaszki i zostawić do wyrośnięcia na ok 15 - 30 min.

    Posmarować chleb jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami. Przeciąć chleb przez środek wzdłuż. piec 5o min w 200°C.

     

    Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

     

     


10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • czy jajo ze skladnikow dodac do ciasta, czy nie...

    Zgłoszony przez JGarner na marca 3, 2018 at 22:13.

    czy jajo ze skladnikow dodac do ciasta, czy nie dodawac i tylko posmarowac ciasto?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pycha, pycha!

    Zgłoszony przez MalWin na lutego 11, 2017 at 20:24.

    Pycha, pycha, pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chleb jest właśnie

    Zgłoszony przez bombelinka na stycznia 24, 2013 at 12:45.

    Ten chleb jest właśnie przerobionym przepisem z podstawowej książki "Radość gotowania" na potrzeby moich "bezglutenowców". tmrc_emoticons.;) Jego największą zaletą jest to, że długo utrzymuje świeżość i się nie kruszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wprawdzie nie jestem

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 23, 2013 at 22:12.

    Big Smile Wprawdzie nie jestem alergikiem, ale ten przepis bardzo przypomina mój ulubiony chleb z mąki przennej z dodatkiem zmielonych ziaren żyta i pszenicy (Radość gotowania) . Jest najlepszy ze wszystkich, które piekłam i piekę na okrągło.


    Sądzę, że ten też będzie świetny. Może ktoś go upiecze i podzieli się swoją opinią?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze