3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb "5 ziaren"


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Chleb "5 ziaren"

  • 500 gramów woda
  • 20 gramów świeżych drożdży, (opcjonalnie 2 łyżeczki drożdży suchych)
  • 30 gramów oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 gramów mąki przennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 50 gramów płatków owsianych
  • 30 gramów ziaren sezamu, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów SIEMIE LNIANE, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów ziaren słonecznika, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów ziaren dyni, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów maku, (zostawić niewielką ilość do posypania chleba)
  • 30 gramów miodu
  • 6
    55min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Chleb "5 ZIAREN"
  1. Do Closed lid wlać wodę i drożdże, podgrzać 2min.30sek/37°C/obr.2

    W międzyczasie, przygotować formę do pieczenia.
    Można nasmarować lekko margaryną - ale niekoniecznie.
    (najlepsze wymiary formy to: 30cm x 12 cm x 10 cm.)
  2. Dodać wszystkie pozostałe składniki do Closed lid i ustawić 2min.30sek/ InterwałDough mode. Ciasto będzie mokre i lepkie (zobacz wskazówkę)
  3. Przełóż ciasto do przygotowanej wcześniej formy i posyp z wierzchu pozostawionymi nasionami.
    Zostaw odkryte w ciepłym miejscu aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 45-60min.)
    W między czasie przygotuj piekarnik: 200°C
  4. Piecz 40-45 min., (200°C)

    Wyciągnij z formy i pozostaw do wystudzenia.
  5. Dodatkowe informacje
  6. Jedna kromka chleba zawiera:
    10g. protein / 36g. węglowodanów / 13g. tłuszczu
    1289kJ / 308 kacl.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ciasto jest bardzo lepkie, ale nie ma potrzeby dodawać więcej mąki, ponieważ mokre ciasto da nam chrupiącą skórkę chleba.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie...

    Zgłoszony przez Iru81 na października 10, 2017 at 15:09.

    Chlebek szałowy, palce lizac. Polecam dwie blaszki no ciasta wychodzi na dwe takie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny . Polecam

    Zgłoszony przez Lipiec1975 na lipca 27, 2017 at 11:34.

    Chlebek przepyszny Smile. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakochalam sie pyszny...

    Zgłoszony przez Glizdka25 na czerwca 26, 2017 at 23:05.

    Zakochalam sie tmrc_emoticons.))) pyszny!!!!!😄😄😄😄😄
    mi wychodza 2 mniejsze keksowki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy chle jaki piekam Zawsze wychodzi i jest...

    Zgłoszony przez sylwia0706 na czerwca 23, 2017 at 18:36.

    Najlepszy chle, jaki piekłam. Zawsze wychodzi i jest przepyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze