3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Chałka

  • 250 gramów mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 80 gramów cukru
  • 60 gramów masła
  • 450 gramów mąki pszennej, typ 405 - 450
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Ponadto

  • mąka, do posypania stolnicy
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka
  • olej, do wysmarowania miski
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i masło umieścić w misieBlokada naczynia miksującego. Podgrzewać z zatkniętą miarką 2 minuty 30 sekund, temp. 37 stopni obroty 2Mieszanie.
  2. Wyrabiać ciasto 2 minuty Ciasto, po czym wyłożyć do natłuszczonej olejem miski i przykryć np. ściereczką lub pokrywką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na dnie piekarnika postawić miseczkę z wodą lub wlać trochę do stojącej na dolnym poziomie blachy.
  4. Wyłożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Każdą część podzielić również na 3 i ukulać długie wałeczki równej długości. Skleić 3 wałeczki u góry i założyć lekko pod spód, zapleść w warkocz, dolną część założyć pod spód. Tak samo postąpić z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Wychodzą w ten sposób trzy średnie chałki. Można ciasto podzielić na 2 lub nie dzielić wcale, ale wtedy chałka wyjdzie naprawdę ogromna.
  5. Żółtko rozkłócić z łyżką lub nieco więcej mleka, posmarować tym chałki przy pomocy pędzla.
  6. Włożyć chałki do rozgrzanego piekarnika z parującą w środku wodą na ok. 20 minut. W 1/3 czasu pieczenia można przykryć chałki folią aluminiową, aby nie spiekły się za bardzo.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy