- TM 5
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajka cale
- 1 szczypta kurkumy, dla koloru
- 1 łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 60 g Miękkiego masła
- 1 szklanka mleka lub wody
kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier, wymieszać 1 min/ 37C / obr.3
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/"Ciasto"
Zostawić w "Blokada naczynia miksującego" do wyrośnięcia, ok. 30 min.
Podzielić na 3 części, z których utoczyć wałeczki i zapleść warkocza. Mozna zrobić 1 dużą lub 2 małe chałki.
Zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180C, ok. 40 min lub do uzyskania jasno brązowej skórki.
Studzić na kratce.
Porady
Ciasto piwinno być dość miękkie, ale plastyczne.
Można chałeczki upiec w foremkach keksowych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dziękuję za przepis chałka jest rewelacyjna, zawsze wychodzi i jest przepyszna. Zawsze korzystam z tego tego przepisu i znika w mig
Przepyszna chałka 😀 szybko i łatwo do zrobienia ,bardzo polecam !!!
rewelacja ja posmarowałam nutellą i wyszła pyyycha
Przepyszna, prawdziwa chałka. Bardzo prosty przepis. Zdecydowanie polecam
Mijodzik
Ogromną i bardzo smaczna !
Ledwo się zmieścila w piekarniku
Podpisuje się pod pozytywnymi komentarzami, MEGA PYCHOTA !
pyszna, nawet mega . a kruszonka rewelcja. po upieczeniu posmarowałam dżemem i podgrzałam mleko w TM na 5min 50* i odpłynęłam
od chałki zaczęła sie moja przygoda z termomixem, jest świetna i zawsze sie udaje
Are you sure to delete this comment ?