3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chałka chlebowa


Wydrukuj:
4

Składniki

Chałka chlebowa

potrzebne:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 cukru, płaska łyżka
  • 400 g wody, ciepłej
  • 800 g mąki pszennej
  • 3 jajka, z czego 1 do posmarowania
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczki soli
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i ciepłą wodę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.1. Dodać mąkę, jajka, miękkie masło, sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/


*przepis ze strony https://aniagotuje.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy