Składniki
10 porcja/porcje/porcji
- 300 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 1 czubata łyżeczka soli
- mak do posypania
- jajo roztrzepane do posmarowania
Przygotowanie
* wszystkie składniki prócz maku włozyć do naczynia miskującego - wyrabiać 3 min /
"Ciasto"
* odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1h, ma podwoić swoją objętość)
*ciasto dzielimy na 10 równych części
* formujemy bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 min
* przed wstawieniem do piekarnika smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem
* pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st przez 15-20 min
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
zamiast maku możemy uzyć innych nasion
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz