Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Bułki Wrocławskie
- 30 g drożdży Babuni
- 10 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 560 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g letniego mleka
- 110 g letniej wody
- 35 g masła
- 1 łyżeczki soli
-
6
1h 25min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- ZACZYN:
Drożdże, cukier i mleko umieścić w naczyniu miksującym"Blokada naczynia miksującego" obr. 3/3min. Odczekać 15 min, aż podwoi swoją objętość.
- Dodać mąkę, jajko, mleko, wodę, masło i sól.
Wyrobić 4 min/ Interwał"Ciasto"
- Wyrobione ciasto przelożyć do miski, posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
- Z wyrośniętego ciasta formować bułęczki (kuleczki) lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić bułeczki jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.
- Gdy bułki wyrosną tępą stroną noża zrobić przedziałki.
Piec w 180* 15-20 min do zarumienienia.
Bułki Wrocławskie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekłem pierwszy raz lepsze jak z piekarni ,...
Piekłem pierwszy raz lepsze jak z piekarni , kulki około 115 gram=10 bułek. Troszke więcej mąki
Marcanka:Polecam!
Marcanka:Polecam!
Marcanka:Cieszę się, że smakowały!
Marcanka:Cieszę się, że smakowały!
kowal101:Wszystko zależy od tego jakiej...
kowal101:Wszystko zależy od tego jakiej wielkośco będą
lotusja: U nas tylko te
lotusja: U nas tylko te
Dymna: One są wyśmienite!
Dymna: One są wyśmienite!
Gosia2601: Musisz je koniecznie wypróbować
Gosia2601: Musisz je koniecznie wypróbować
A czy można mąkę orkiszową zamiast pszennej?
A czy można mąkę orkiszową zamiast pszennej?
Witam,...
Witam,
jestem tu nowa i jest tu tyle wspaniałych przepisów a ja niestety nie umiem korzystać z thermomixa inaczej niż z cookidoo. Jak pracuje się na ekranie?
Pozdrawiam, Karolina
Bułeczki super. Chociaż za pierwszym razem mi...
Bułeczki super. Chociaż za pierwszym razem mi nie wyszło, ale moja wina gdyż nie dodałam wody. Ale później jak wg przepisu to super.
bułki pierwsza klasa i długo są miękkie....
bułki pierwsza klasa i długo są miękkie. Polecam i dziękuję za przepis.
Muszę je koniecznie wypróbować 😊
Muszę je koniecznie wypróbować 😊
Super bułeczki - sklepowych już u nas nie...
Super bułeczki - sklepowych już u nas nie będzie. Te zostają na stałe
U mnie już na stałe zagościły! Rodzina...
U mnie już na stałe zagościły! Rodzina codziennie sié domaga. Faktycznie, są pyszne!
Wypróbowane zamieniłam 100g mąki...
Wypróbowane
zamieniłam 100g mąki zwykłej na żytnią razową. Wyszło przepysznie
Bułeczki właśnie się pieką
Bułeczki właśnie się pieką
Zapisuję do przetestowania
Zapisuję do przetestowania
a ile wychodzi takich sredniej wielkosci ??
a ile wychodzi takich sredniej wielkosci ??
Bułeczki pycha😊🍞
Bułeczki pycha😊🍞
Wspaniałe bułeczki. Polecam
Wspaniałe bułeczki. Polecam
bułki bardzo dobre, zagoszczą u mnie na stałe,...
bułki bardzo dobre, zagoszczą u mnie na stałe, przepis godny polecenia