Składniki
14 porcja/porcje/porcji
mąka pszenna tortowa 550g
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 550 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
Przygotowanie
-
1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
-
2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/
-
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
-
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
-
5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki super ...
Bułeczki super
Gorąco polecam ze swoim masełkiem i dżemem wiśniowym 😊
Pyszota
Pyszota
(Brak tematu)
Moje ulubione! zawsze wychodzą i dobrze smakują na drugi dzień
Przepis sprawdzony, polecam....
Przepis sprawdzony, polecam.
Witam. Kupiłam mąkę do tych bułek typ 450 i...
Witam. Kupiłam mąkę do tych bułek typ 450 i jest napisane, że to mąka krupczatka. Czy taka ma być?
Bułki przepyszne! Następnego dnia nadal...
Bułki przepyszne! Następnego dnia nadal mięciutkie. Na pewno będę do nich wracać.
PS. Na zdjęciu już tylko nieco więcej niż połowa z porcji, która mi wyszła.😉😋
Bułki wyszły smaczne, przepyszne, rewelacyjne,...
Bułki wyszły smaczne, przepyszne, rewelacyjne, świeże i miękkie nawet po kilku dniach. Bardzo dziękuję za przepis
właśnie upieczone REWELACJA
właśnie upieczone REWELACJA
Piekę właściwie tylko te bułki z TM! Dla mnie...
Piekę właściwie tylko te bułki z TM! Dla mnie najlepsze
Bułeczki REWELACJA polecam
Bułeczki REWELACJA
polecam
Najlepsze 😍 jak z prawdziwej piekarni sprzed...
Najlepsze 😍 jak z prawdziwej piekarni sprzed lat 😍
dzis będzie test. ślicznie wydglądają
dzis będzie test. ślicznie wydglądają
Najlepsze !!! Uwielbiam.
Najlepsze !!! Uwielbiam.
Najlepsze😊
Najlepsze😊
Bułki przepyszne !
Bułki przepyszne !
Potwierdzam-pycha...a jestem wybredny 😀 Buły
Potwierdzam-pycha...a jestem wybredny 😀
Reeeweelacyjne bułki lepsze niz w piekarni
Reeeweelacyjne bułki lepsze niz w piekarni
Moje na drugi dzień już tak nie smakują. Są...
Moje na drugi dzień już tak nie smakują. Są twardsze i mniej smaczne. Nic straconego, ze nie dotrwały do nastepnego dnia. Nie wychodzą z drożdży sypkich (słabo rosną) wiec daję tylko świeże w kostce.
Dziś piekłam , zanim wystygły zniknęła...
Dziś piekłam
, zanim wystygły zniknęła połowa, po wystygnięciu reszta
, z masełkiem czosnkowo - ziołowym z termomiksa - bardzo dobre, niestety nie dowiemy się jak smakują na drugi dzień, tym razem. Mi wyszło 12 średniej wielkości, ale chyba musze drożdże zmienić bo na tych coś mi wypieki kiepsko wyrastają. Następnym razem zrobię dwa razy ciasto bo raczej z podwójnej porcji się nie zmieści? (Bo my rodzina 2+4
)
Buleczki pyszne tylko jak je przechowywac zeby...
Buleczki pyszne
tylko jak je przechowywac zeby dluzej zachowaly swiezosc ?? Ja swoje wlozylam do worka i do lodowki i na drugi dzien byly troche twarde :/
Szybko i pysznie. Polecam
Szybko i pysznie. Polecam
Przepis super. Szybko się robi. Bułki smaczne i...
Przepis super. Szybko się robi. Bułki smaczne i nawet na 3 dzien były dobre.
Szybko i latwo sie je robi i sa tak dlugo...
Szybko i latwo sie je robi i sa tak dlugo świeże! Szczerze polecam są przepyszne!
Dzisiaj robiłam. Bułeczki przepyszne...
Dzisiaj robiłam. Bułeczki przepyszne zapomniałam naciąć ale i tak wyszły dobre😊
Pyszne bułeczki! Dzieciaki mega zadowolone!
Pyszne bułeczki! Dzieciaki mega zadowolone!
Nareszcie znalazłam przepis na pyszne bułki ...
Nareszcie znalazłam przepis na pyszne bułki
Zrobiłam też wersję nadziewaną dla mojej córki i była zachwycona.
Do przetestowania
Do przetestowania
Super przepis. Bułki są rewelacyjne 😋 ☺️
Super przepis. Bułki są rewelacyjne 😋 ☺️
A mi wyszło ciasto rzadkie. Co zrobiłam źle?...
A mi wyszło ciasto rzadkie. Co zrobiłam źle? Robiłam jak w przepisie... Zobaczymy co to wyjdzie jak się upieką...😔
Buleczki sa pyszne! Nawet moj maz, ktory nie...
Buleczki sa pyszne! Nawet moj maz, ktory nie przepada za pieczywem bardzo je lubi.
Bułki pierwsza klasa. Mi wyszlo 12 sztuk.
Bułki pierwsza klasa. Mi wyszlo 12 sztuk.
F A N T A S T Y C Z N E !!!!!!
F A N T A S T Y C Z N E !!!!!!
Świetny przepis, bułeczki pyszne. Rozeszły sie...
Świetny przepis, bułeczki pyszne. Rozeszły sie w mig
Polecam..bułeczki smaczne.
Rewelacja, najpyszniejsze bułki jakie robiłam....
Rewelacja, najpyszniejsze bułki jakie robiłam. Na drugi dzień odgrzewam w piekarniku i też są b.dobre.
Zrobiłam! Rewelka, choć nie takie "zgrabne" jak...
Zrobiłam! Rewelka, choć nie takie "zgrabne" jak na zdjęciu to i tak pychota. Polecam każdemu!
Rewelacyjne Bułeczki ! Polecam !
Rewelacyjne Bułeczki ! Polecam !
czy można bułki zrobić wieczorem A upiec rano ?...
czy można bułki zrobić wieczorem A upiec rano ? czy wtedy zostawić je na noc w lodówce ? pozdrawiam
Bułeczki przepyszne, długo utrzymują...
Bułeczki przepyszne, długo utrzymują świeżość, polecam
Potwierdzam, bułeczki wspaniałe. ...
Potwierdzam, bułeczki wspaniałe.
Ja dałam soli o polowe mniej, drożdże 1 op instant, a wyrastanie ciasta w termoobiegu 30*C przez 10minut, bo juz tacy głodni byliśmy, ze chciałam przyspieszyć. Piekłam około 12min na termoobiegu w 200*C.
Super przepis! Bułeczki przepyszne
Super przepis! Bułeczki przepyszne
bułeczki rewelkadziekuje za przepisdalam tylko...
bułeczki rewelka
dziekuje za przepis
dalam tylko mleko,nastepnym razem zrobie pol na pol z woda tak jak w przepisie
wazne zeby byla zarumieniona,chrupiąca smakuje lepiej,chodz to tez kwestia gustu pewnie
i dalam o polowe mniej soli.Pozdrawiam!
sa rewelacyjne i godne polecenia,wczoraj pieklam...
sa rewelacyjne i godne polecenia,wczoraj pieklam wieczorem a dzis na snaidanie byly jak znalazl mieciutkie jak zadne inne
Bardzo dobry przepis! Łatwy, bułki pięknie...
Bardzo dobry przepis! Łatwy, bułki pięknie wyrastają. Mi wyszły blade, ale po prostu trochę za krótko je trzymałam. POLECAM
Mona je wstawi do wronicia do piekarnika na 50...
Można je wstawić do wrośnięcia do piekarnika na 50 stopni?
Bueczki przepysznemieciutkie -
Bułeczki przepyszne,mieciutkie
wietny przepis Bueczki miciutkie bardzo smaczne
Świetny przepis. Bułeczki mięciutkie, bardzo smaczne.
Warte grzechu
Warte grzechu
...
Właśnie zrobiłam. Dałam połowę soli, bo tak wyczytałam z podpowiedzi. Dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego. Pachniały obłędnie już przy pieczeniu. Wyszło mi 9 dużych sztuk. 7 zeszło zanim wystygły. Myślę, że będę do nich często wracać, bo wszystkie inne pszenne były beznadziejne.
mmtwsc napisa...