3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki wrocławskie/poznańskie


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

mąka pszenna tortowa 550g

  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 porcji jajko kurze
  • 150 g mleko letnie
  • 100 g woda letnia
  • 550 g mąka pszenna typ 450
  • 20 g drożdży,świeżych
  • 30 g masło miękkie
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
  1. 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość

  2. 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/Closed lidDough mode

  3. 3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)

  4. 4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania -  mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek

  5. 5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec  ok 15-20 min aż się zarumienią.

    po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem  tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • F A N T A S T Y C Z N E !!!!!!

    Zgłoszony przez M.Cz. na grudnia 6, 2017 at 19:29.

    F A N T A S T Y C Z N E !!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, bułeczki pyszne. Rozeszły sie...

    Zgłoszony przez Kachnawch na listopada 29, 2017 at 09:36.

    Świetny przepis, bułeczki pyszne. Rozeszły sie w migLove

    Mixingbowl closed

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam..bułeczki smaczne.

    Zgłoszony przez kkaldona na listopada 21, 2017 at 22:32.

    Smile Polecam..bułeczki smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, najpyszniejsze bułki jakie robiłam....

    Zgłoszony przez ALEKSANDRARD na listopada 14, 2017 at 07:33.

    Rewelacja, najpyszniejsze bułki jakie robiłam. Na drugi dzień odgrzewam w piekarniku i też są b.dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam! Rewelka, choć nie takie "zgrabne" jak...

    Zgłoszony przez 53stokrotka na października 29, 2017 at 14:11.

    Zrobiłam! Rewelka, choć nie takie "zgrabne" jak na zdjęciu to i tak pychota. Polecam każdemu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne Bułeczki ! Polecam !

    Zgłoszony przez Amadeusz21 na września 3, 2017 at 09:28.

    Rewelacyjne Bułeczki ! Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można bułki zrobić wieczorem A upiec rano ?...

    Zgłoszony przez ewuncia na września 1, 2017 at 09:07.

    czy można bułki zrobić wieczorem A upiec rano ? czy wtedy zostawić je na noc w lodówce ? pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki przepyszne, długo utrzymują...

    Zgłoszony przez joans75 na sierpnia 27, 2017 at 08:04.

    Bułeczki przepyszne, długo utrzymują świeżość, polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, bułeczki wspaniałe. ...

    Zgłoszony przez Mmelisa na sierpnia 19, 2017 at 15:15.

    Potwierdzam, bułeczki wspaniałe.
    Ja dałam soli o polowe mniej, drożdże 1 op instant, a wyrastanie ciasta w termoobiegu 30*C przez 10minut, bo juz tacy głodni byliśmy, ze chciałam przyspieszyć. Piekłam około 12min na termoobiegu w 200*C.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Bułeczki przepyszne

    Zgłoszony przez Ajka22 na sierpnia 10, 2017 at 13:38.

    Super przepis! Bułeczki przepyszneSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bułeczki rewelkadziekuje za przepisdalam tylko...

    Zgłoszony przez Sylwia2486 na sierpnia 7, 2017 at 20:40.

    bułeczki rewelkatmrc_emoticons.)dziekuje za przepistmrc_emoticons.)dalam tylko mleko,nastepnym razem zrobie pol na pol z woda tak jak w przepisietmrc_emoticons.)wazne zeby byla zarumieniona,chrupiąca smakuje lepiej,chodz to tez kwestia gustu pewnieLoli dalam o polowe mniej soli.Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sa rewelacyjne i godne polecenia,wczoraj pieklam...

    Zgłoszony przez sasia na lipca 17, 2017 at 18:01.

    sa rewelacyjne i godne polecenia,wczoraj pieklam wieczorem a dzis na snaidanie byly jak znalazl mieciutkie jak zadne inne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis! Łatwy, bułki pięknie...

    Zgłoszony przez betijaw na lipca 10, 2017 at 13:16.

    Bardzo dobry przepis! Łatwy, bułki pięknie wyrastają. Mi wyszły blade, ale po prostu trochę za krótko je trzymałam. POLECAM Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mona je wstawi do wronicia do piekarnika na 50...

    Zgłoszony przez Mychaa22 na lipca 6, 2017 at 20:59.

    Można je wstawić do wrośnięcia do piekarnika na 50 stopni?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bueczki przepysznemieciutkie -

    Zgłoszony przez Edycioreczek na czerwca 28, 2017 at 16:45.

    Bułeczki przepyszne,mieciutkie tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wietny przepis Bueczki miciutkie bardzo smaczne

    Zgłoszony przez Agnieszeczka na czerwca 21, 2017 at 15:21.

    Świetny przepis. Bułeczki mięciutkie, bardzo smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warte grzechu

    Zgłoszony przez panfisia na czerwca 19, 2017 at 23:24.

    Warte grzechu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ...

    Zgłoszony przez Olina77 na czerwca 12, 2017 at 15:25.


    Właśnie zrobiłam. Dałam połowę soli, bo tak wyczytałam z podpowiedzi. Dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego. Pachniały obłędnie już przy pieczeniu. Wyszło mi 9 dużych sztuk. 7 zeszło zanim wystygły. Myślę, że będę do nich często wracać, bo wszystkie inne pszenne były beznadziejne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mmtwsc napisa...

    Zgłoszony przez mmtwsc na maja 8, 2017 at 17:48.

    mmtwsc napisał:
    super mięciutkie bułeczki nawet na drugi i kolejny dzieńsuper mięciutkie bułeczki nawet na drugi i kolejny dzień

    super mięciutkie bułeczki nawet na drugi dzień

    zamiast wody można dodać tylko mleko...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiam z suchymi drodami a wic nie robiam...

    Zgłoszony przez anneetta17 na kwietnia 22, 2017 at 16:31.

    Zrobiłam z suchymi drożdżami tmrc_emoticons.-) a więc nie robiłam zaczynu.. wyszły pyszne nawet w piekarniku zabytkowym bez termoobiegu tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Buki przepyszne Ju s w moich ulubionych przepisach...

    Zgłoszony przez Neta40 na kwietnia 20, 2017 at 00:07.

    Bułki przepyszne!!!! Już są w moich ulubionych przepisach!!! Polecam! Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jespa napisa...

    Zgłoszony przez izis_79 na kwietnia 19, 2017 at 08:24.

    Jespa napisał:
    Dałam trochę mniej mleka bo zabrakło ;( słabo rosną... nie wiem czy przez to ?!? Zobaczymy jak wyjdą z piekarnika ! ?

    Zawsze możesz dolać wody tyle ile braknie mleka. Ja zrobiłam tylko na wodzie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Daam troch mniej mleka bo zabrako sabo rosn nie...

    Zgłoszony przez Jespa na kwietnia 18, 2017 at 22:26.

    Dałam trochę mniej mleka bo zabrakło ;( słabo rosną... nie wiem czy przez to ?!? Zobaczymy jak wyjdą z piekarnika ! ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już kilka razy, bułeczki udane, ale w...

    Zgłoszony przez kamilasz0907 na marca 13, 2017 at 05:58.

    Robiłam już kilka razy, bułeczki udane, ale w przepisie jest za dużo soli jak na taką ilość innych składników. Dałam jej połowę mniej i to jest to!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki na sniadanko

    Zgłoszony przez mikla na marca 7, 2017 at 22:59.

    Bułki na sniadanko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre bułki, szybkie w przygotowaniu i...

    Zgłoszony przez kozi na lutego 27, 2017 at 18:09.

    Bardzo dobre bułki, szybkie w przygotowaniu i wszystkim smakują tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki ogólnie super, ale czas całkowity...

    Zgłoszony przez ossacip na lutego 10, 2017 at 19:58.

    Bułki ogólnie super, ale czas całkowity jest błędnie podany. Jak ktoś nie przeczyta przepisu przed rozpoczęciem robienia to może głodny być tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne są

    Zgłoszony przez patrycjakowalska na lutego 9, 2017 at 16:02.

    pyszne są Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki rewelacja!!! ...

    Zgłoszony przez Monika38 na lutego 4, 2017 at 19:18.

    Bułki rewelacja!!! Cooking 7 Love


    Z serkiem topionym z Thermomixa pychota! Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, robie bułeczki czy ciasto na bulki latwo...

    Zgłoszony przez ankus9 na lutego 1, 2017 at 10:21.

    witam, robie bułeczki czy ciasto na bulki latwo sie wyciaga z themrmomix ? , bo mi sie do rak kleilo , teraz rosnie w miscie i nie wiem czy wyjda. jakby sie lepilo to czy podsypac mąką ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • martynaka napisał:...

    Zgłoszony przez izis_79 na stycznia 30, 2017 at 12:48.

    martynaka napisał:
    izis_79 napisał:
    Ciasto właśnie wyrasta. I dopiero teraz zorientowałam się, że nie dodałam jajka... :-/ Nie miałam też tyle mąki pszennej, dodałam więc 200g pełnoziarnistej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...



    Nie próbowałam bez jajka tmrc_emoticons.)

    proszę o inf czy bułki "udaly się" bez jajka i z mniejszą ilością mąki?


    Bułki wyszly. Muszę zrobić następnym razem z jajkiem dla porównania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre proste w przygotowaniu. Dzieci sobie...

    Zgłoszony przez kozi na stycznia 29, 2017 at 18:52.

    Bardzo dobre proste w przygotowaniu. Dzieci sobie chwalą to najważniejsze tmrc_emoticons.) POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Łatwy przepis, bardzo szybki, bułki pyszne....

    Zgłoszony przez kozi na stycznia 29, 2017 at 14:09.

    Łatwy przepis, bardzo szybki, bułki pyszne. Polecam ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajnie, że tak długo są miękkie, bo te z abc...

    Zgłoszony przez babku na stycznia 26, 2017 at 23:25.

    Fajnie, że tak długo są miękkie, bo te z abc na drugi dzień twarde jak kamień.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jedne z najlepszych bułeczek, jakie upiekłam (a...

    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 22, 2017 at 16:23.

    Jedne z najlepszych bułeczek, jakie upiekłam (a piekę na okrągło), fantastyczny przepis, szybko się robi i kilka dni zachowują świżość. Wyszły pyszne za pierwszym razem i teraz są często. Cieszę się, że trafiła na ten przepistmrc_emoticons.;) Bardzo dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne bułeczki, nawet na drugi dzień nie są...

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na stycznia 16, 2017 at 21:06.

    pyszne bułeczki, nawet na drugi dzień nie są "gąbczaste", dodatkowo robię z makiem a na bułce krzyżyk

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje na drugi dzień nie były chrupiące...

    Zgłoszony przez LukaszT na stycznia 14, 2017 at 08:05.

    Moje na drugi dzień nie były chrupiące (wieczorem robiłam). Czy wiecie, jaki może być powód?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, czy mozna po uformowaniu bułek wstawić je...

    Zgłoszony przez Madl na stycznia 13, 2017 at 21:55.

    witam, czy mozna po uformowaniu bułek wstawić je na noc do lodówki ??? czy ktoś już próbował??? dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • są przepyszne, polecam

    Zgłoszony przez TeresaN na stycznia 12, 2017 at 19:10.

    są przepyszne, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki pyszne... godne polecenia...

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:19.

    Bułeczki pyszne... godne polecenia... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja również po raz pierwszy...

    Zgłoszony przez alfa15 na stycznia 6, 2017 at 19:11.

    ja również po raz pierwszy wypróbowałam i faktycznie są przepyszne.

    polecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nareszcie znalazłam bardzo dobry przepis na...

    Zgłoszony przez Ludwiczak na stycznia 5, 2017 at 11:18.

    Nareszcie znalazłam bardzo dobry przepis na normalne bułeczki .

    Piekłam w piekarniku na termoobiegu równe 15 minut. Są bardzo dobre i mięciutkie .



    Ja zamiast masła dałam margarynę (nie miałam już masła) zrobiłam 10 bulek .

    Dzięki za udostępniony pożądny przepis, który zasługuje na największą ilość gwiazdek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dzisiaj - parę przepisów...

    Zgłoszony przez ewelka500 na stycznia 2, 2017 at 19:33.

    Robiłam dzisiaj - parę przepisów przetestowałam.

    Dla mnie są idealne. Dziękuję za wspaniały przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Byłeczki bardzo dobre....

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:48.

    Byłeczki bardzo dobre.

    Pierwszy raz robiłam i wyszły bardzo dobre.


    Polecam ten przepis! Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, bułki przepyszne, aczkolwiek...

    Zgłoszony przez JoannaZet na grudnia 28, 2016 at 19:53.

    Świetny przepis, bułki przepyszne, aczkolwiek dodałam połowę mniej soli a i tak dla mnie są za słone. Będę je często robiła tylko z zdecydowanie mniejszą ilością soli

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki super, ale czas słabo jest oszacowany - mi...

    Zgłoszony przez Greg997 na grudnia 13, 2016 at 00:00.

    Bułki super, ale czas słabo jest oszacowany - mi wyszło 3+15+4+45+10+20 = 1g 37 min + prace ręczne ok 5 min tmrc_emoticons.).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • izis_79 napisał:...

    Zgłoszony przez martynaka na grudnia 12, 2016 at 10:41.

    izis_79 napisał:
    Ciasto właśnie wyrasta. I dopiero teraz zorientowałam się, że nie dodałam jajka... :-/ Nie miałam też tyle mąki pszennej, dodałam więc 200g pełnoziarnistej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...



    Nie próbowałam bez jajka tmrc_emoticons.)

    proszę o inf czy bułki "udaly się" bez jajka i z mniejszą ilością mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto właśnie wyrasta. I dopiero teraz...

    Zgłoszony przez izis_79 na grudnia 11, 2016 at 17:41.

    Ciasto właśnie wyrasta. I dopiero teraz zorientowałam się, że nie dodałam jajka... :-/ Nie miałam też tyle mąki pszennej, dodałam więc 200g pełnoziarnistej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne. Trzeba pamiętać, że te bułeczki...

    Zgłoszony przez Termojust na grudnia 8, 2016 at 19:31.

    Przepyszne. Trzeba pamiętać, że te bułeczki są smaczniejsze gdy są większe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że udają się Wam bułeczki i co...

    Zgłoszony przez martynaka na grudnia 8, 2016 at 14:44.

    Cieszę się, że udają się Wam bułeczki i co najważniejsze, że smakują. Pozdrawiam wszystkie termomiksiary Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •