Składniki
8 porcja/porcje/porcji
- 10 g cukru
- 1 porcje jajko
- 150 g letniego mleka
- 100 g letniej wody
- 30 g Miękkiego masła
- 20 g drożdży
- 550 g mąki pszennej
- 10 g soli
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksyjącego wlać wodę,mleko, dodać drożdże i cukier, wymięszać 3 min/37 C/obr.2
2. Dodać mąkę, sól,miękkie masło i roztrzepane jajko, - 4min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania - mi wychodzi ok 8 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok 20-25 min, aż się zarumienią.
po wystygnięciu - można konsumować ze smakiem
bułki wrocławskie /poznańskie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGrażynko nie ma już kontroli
Grażynko nie ma już kontroli każdy wstawia co chce i jak chce
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witaj Roma27 a Twój przepis
Witaj Roma27 a Twój przepis czyj jest??? Pozdrawiam