3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki tygrysie/wiejskie


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bułki tygrysie/wiejskie

  • BUŁKI PSZENNE
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 g letnie mleko
  • 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 60 g letnia woda
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • MASA RYŻOWA
  • 120 g mąki ryżowej, białej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 115 g ciepłej wody
  • 1 łyżki oleju
  • 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 2h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    bułki pszenne
  1. Jeśli używasz świeżych drożdży do Blokada naczynia miksującego włóż drożdże, wodę, cukier i ustaw 1min/37°C/obr. 3
  2. Dodaj mąkę, mleko, sól i olej, ustaw 3min/Ciasto

    Jeśli używasz drożdzy suszonych dodaj na tym etapie wszystkie składniki zaczynając od płynnych i wyrób ciasto 3min

    Ciasto musi być miękkie i elastyczne (może się kleić)
  3. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h)

    W połowie wyrastania można złożyć ciasto na pół (pominęłam)
  4. Przygotuj masę ryżową zanim zaczniesz dzielić bułki.
  5. Podziel ciasto na 8 części i uformuj okrągłe bułki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące łatwiej będzie je dzielić i formować mokrymi rękami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
  6. Zacząć nagrzewać piekarnik do 190°C
  7. Górę i boki bułek posmarować grubo pastą ryżową, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut, albo do nagrzania piekarnika)
  8. Piec w 190°C 30-35 minut do zarumienienia
  9. masa ryżowa
  10. Przed formowaniem bułek: wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.

    Powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać łyżką- można dodać więcej wody lub mąki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W niektórych piekarnikach może być konieczne skrócenie czasu lub obniżenie temperatury- za pierwszym razem najlepiej kontrolować kolor bułek co jakiś czas.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy