3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

BUŁKI SŁODKIE Z CYNAMONEM

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypty soli
  • 120 gramy masła miękkiego, do masła cynamonowego
  • 10 g cynamonu mielonego
  • 50 g cukru brązowego
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE CIASTA
  1. Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa). W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
  2. Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić Ciasto /2min 30 sekund.
  3. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Myjemy naczynie.
  5. Wkładamy 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać 50 s/37°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia,
  6. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masłem cynamonowym pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek na pol. Naciąć na prostokąty – jak na zdjęciu. I układać na blasze wyłożonej papierem wywijając raz (skręcając ciasto). Posmarować białkiem lub mlekiem
  7. Piec w temp 170’C – 25 min. (Góra/dół środkowa szyna). Ciepłe bułki udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy