Składniki
12 porcja/porcje/porcji
na bułki
- 4 łyżki oleju
- 150 g mąki pszennej orkiszowej
- 450 g maki pszennej, typ 650
- 30 g mleka w proszku
- 50 g słonecznika
- 1 łyżczka soli
- 11 g suchych dożdży
- słonecznik i siemię do posypania
- 2 łyżeczki cukru
- 360 g wody
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wlać wodę, wsypać mleko w proszku, drożdże, cukier. Podgrzać "Blokada naczynia miksującego" /3 min/37*/obr. 2.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić "Blokada naczynia miksującego" / 4 min. /"Ciasto" . Po 10 minutach wyrobić ponownie "Blokada naczynia miksującego" / 1,5 min/ "Ciasto" . Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia, aż wypełni jego objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować bułki. Układać na blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok. 20,30 min. Posmarować wodą i posypać słonecznikiem i siemieniem.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 250*
bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułki zaraz po upieczeniui przestygnięciu są niesamowite Na drugi dzień też są dobre
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzciasto po wyrobieniu bardzo się klei czy to...
ciasto po wyrobieniu bardzo się klei czy to normalne?
Bułki mega pyszne!!! Mięciutkie mimo, że...
Bułki mega pyszne!!! Mięciutkie mimo, że skórka trochę się przypiekła. Temperatura 200 stopni wystarczy. Polecam.
Bułeczki wyszły
Bułeczki wyszły pyszne,spróbowłałem jeszcze ciepłej-poezja smaku! Chrupiące,lekko słodkie, jeszcze lepiej smakowały z jogurtem.
Masz rację z temperaturą, nie
Masz rację z temperaturą, nie wiem dlaczego podałam 250, to dosyć wysoka temperatura, 220 w zupełności wystarczy. Ale to też zalezy od piekarnika jak, wszyscy wiemy życzę smacznego
Meg
Te bułeczki są świetne
Te bułeczki są świetne polecam tylko raz mi się spalily jak ustawilam tem. 250 teraz piekę w 220 mniam!!!
S
wyglądają smacznie,trzeba
wyglądają smacznie,trzeba wypróbować
aa.... bułeczki przed
aa.... bułeczki przed pieczeniem można posmarować mlekiem, bo chyba smarowałam mlekiem, a w przepisie podałam ze wodą Ale to niewielka różnica
Meg
Super, cieszę się i mam
Super, cieszę się i mam nadzieję, że posmakują
Meg
Wyglądają super! Do
Wyglądają super! Do wypróbowania. Czekają w kolejce po puchatkach. Pozdrawiam