Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 20 g oleju
- 200 g letniej wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko surowe
-
6
1h 15min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Bufet Urodziny Piknik Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Śniadanie Drugie śniadanie Kolacja Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Wiosna Lato Zima Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Bułka Polska
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz jajka włożyć do TM
"Blokada naczynia miksującego" 3 min.
"Ciasto" (3 min. interwał)
Wyłożyć ciasto na talerz, uformować z ciasta koło i pokroić na 8 części (tak jak pizzę)
Ulepić 8 bułek o dowolnym kształcie (ponacinać nożem, zapleść warkocze lub ślimaczki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut (niekoniecznie, ale będą pulchniejsze).
Rozbić w szklance jajko i posmarować nim bułki, posypać nasionami (mak, sezam, kminek itp.)
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp. 180 C, czas 30 min.
przygotowanie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMnie wyszły super dałam zamiast oleju łyżkę...
Mnie wyszły super
dałam zamiast oleju łyżkę masła, bo z olejem zawsze mi jakoś za twarde wszysko wychodzi
polecam
Pyszne! nawet na drugi dzień ! dziękuję za...
Pyszne! nawet na drugi dzień ! dziękuję za przepis, jestem antytalenciem jeśli chodzi o pieczenie a bułeczki mi wyszły
Czy ważna jest kolejność wkładania...
Czy ważna jest kolejność wkładania składników do misy? Bo coś mi poszło nie tak i ciasto mam jak taka klucha.
Bardzo fajne i szybkie bułeczki. Nawet jak się...
Bardzo fajne i szybkie bułeczki. Nawet jak się wstawi od razu do piekarnika wyrosną. Robię je regularnie. Dziękuję za przepis
Bardzo fajne bułeczki wyszły. Super-szybki...
Bardzo fajne bułeczki wyszły. Super-szybki przepis
Bardzo dobre i szybkie bułki. ...
Bardzo dobre i szybkie bułki.
Ja dodałam mąki żytniej i płatków owsianych,...
Ja dodałam mąki żytniej i płatków owsianych, właśnie się pieką. A na wierzch posypałam siemię lniane i słonecznik
Probowalam zrobić 2 razy. 2 razy wyszły...
Probowalam zrobić 2 razy. 2 razy wyszły beznadziejne, gumowe, twarde i w ogóle nie wyrosły.
BeznadIejaB
Ewelajnadzika: Witam, ja robiłam bułki przenno -...
Ewelajnadzika: Witam, ja robiłam bułki przenno - żytnie na drożdzach słuchych . I bułeczki wyszły bardzo smaczne .
Pozdrawiam i Powodzenia
Ewelajnadzika:...
Ewelajnadzika:
Niusia60: Dałam 7 gram suchych drożdży i też wyszły super.
Dziś rano robiłam na śniadanie-wyszły super. A...
Dziś rano robiłam na śniadanie-wyszły super. A jakie smaczne 😋 Najlepsze jakie do tej pory robiłam.
Czy robił ktoś może te lub jakiekolwiek inne...
Czy robił ktoś może te lub jakiekolwiek inne bułeczki na suchych drożdżach? Proszę o odpowiedź,dziękuję z góry, pozdrawiam 😊
Wyszły świetnie~!
Wyszły świetnie~!
pyszne chrupice pomimo tego e nie rosy Dopiero w...
pyszne, chrupiące, pomimo tego że nie rosły. Dopiero w piekarniku dostały petardy
Wanie siedz w piekarniku zobacz jak wyjd bo jak na...
Właśnie siedzą w piekarniku zobaczę jak wyjdą, bo jak na mój gust za mało wody chyba, że mój termoś odmawia prawidłowej wspólpracy (co by mnie nie zdziwiło bo uważam, że w tym przypadku jakość zdecydowanie nie idzie w parze z ceną)
Pyszne bułeczki
Pyszne bułeczki
Bułi super! Pyszne i chrupiące Polecam!
Bułi super! Pyszne i chrupiące
Polecam!
Moje pierwsze udane bułeczki! Polecam. Pyszne,...
Moje pierwsze udane bułeczki! Polecam. Pyszne, Łatwe w wykonaniu
))
Bułeczki bardzo smaczne. Polecam!!
Bułeczki bardzo smaczne. Polecam!!
Swietny przepis najpierw
Swietny przepis
najpierw zrobilam zaczyn i pozwolilam mu troche odpoczac, dalej jak w przepisie.
Proporcje dobrze dobrane, ciasto fajne, elastyczne, a przede wszystkim bulki wyszly smaczne.
Rewelacyjne
Rewelacyjne
Smakowite slimaczki.
Smakowite slimaczki. Smakowyały wszystkim domownikom
Bardzo dobre bułeczki ale
Bardzo dobre bułeczki ale dobrze by było napisać w przepisie,
żeby napierw zrobić zaczyn z drożdży, cukru, wody albo mleka, a potem dodać resztę składników.
Pycha !!!
Pycha !!!
dodałam 100 g mąki razowej i
dodałam 100 g mąki razowej i więcej ciepłej wody (na oko), bułeczki mięciutkie, pycha
Świetne bułeczki. Ciasto
Świetne bułeczki. Ciasto bardzo plastyczne. Można uformować dowolny kształt
bułeczki pięknie wyrosły i
bułeczki pięknie wyrosły i pięknie pachną
Zamiast wody dałam mleko.
Zamiast wody dałam mleko. Przepyszne, polecam!! Juz wiecej nie kupie "nadmuchanych" bulek w sklepie....
Bułeczki wyszły super,
Bułeczki wyszły super, POLECAM !!!!
Za przepis stawiam 5
Za przepis stawiam 5 gwiazdek. Bułeczki pychotka
szybkie , proste i bardzo
szybkie , proste i bardzo smaczne
Pychotka
Pychotka
Bardzo dobre bułeczki!
Bardzo dobre bułeczki! Polecam!!
Tak, dodaje się 1 łyżeczkę
Tak, dodaje się 1 łyżeczkę cukru.
Czy cukru sie nie dodaje do
Czy cukru sie nie dodaje do wyrastania?
Wypróbuję
Wypróbuję
Chętnie je zrobię, ale w
Chętnie je zrobię, ale w wersji z domieszką mąki pełnoziarnistej
Ciekawy kształt. Pozdrawiam
Meg