Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Bułki Mleczne
- 500 gramy mąka pszenna
- 50 gramy drożdże świeże
- 250 gramy mleka
- 2 zółtka
- 1 łyżeczki cukier waniliowy/wanilinowy, czubata łyżeczka
- 100 gramów cukier
- 1 jajko, do posmarowania bułek
- 10 gramów kurkuma, mielona, można opdac do poprawy koloru
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, wsypać pokruszone drożdze, wsypać cukier oraz cukier waniliony/wanilinowy
- Podgrzać 3 min. do 50°C na obr. 3
- Dodać zółtka oraz mąkę i
"Ciasto" wyrobić ciasto czas 2 min
- Ciasto przełozyć do miski obsypanej mąka, przykryć ściereczką bawełnianą i pozostawić przez okres 30 min do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blachę do pieczenia - wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta odcinać kawałki wielkości mieszczące się w dłoni i uformować kulki. Układać na wyłożonej papierem blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Można posypać makiem lub sezamem. Odstawic na na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec ok. 20 min.
Wyłożyć do ostudznia
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDziękuję za podzielenie się przepisem i...
Dziękuję za podzielenie się przepisem i sposobem na wykonanie tego wspaniałego ciasta. Spróbuję zrobić według Twojego przepisu. mam nadzieję, że się uda. Eggy Car