3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki z ziarnami bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Na wierzch:

  • 1 jajko surowe, roztrzepane
  • 20 g sezamu lub maku, do posypania

Ciasto

  • 60 g oleju z oliwek
  • 50 g drożdży świeżych, lub 1 op. drożdży suchych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 30 g ziaren dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren sezamu
  • 280 g ciepłej wody
  • 300 g koncentratu mąki bezglutenowej Schar
  • 6
    55min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do Closed lid i wyrabiać przez 4 min/Dough mode.

    2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 OC.

    3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    4. Z wyrobionego ciasta uformować bułki wielkości według własnego uznania. Bułki formować dłońmi opruszonymi mąką.

    5. Bułki ułożyć na blaszce.

    6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Faktycznie ma Pani rację. Do

    Zgłoszony przez Ren1960 na czerwca 3, 2016 at 10:41.

    Faktycznie ma Pani rację. Do przepisu wkradł się błąd. Koncentratu mąki winno być 300 g. Zwykłej maki bezglutenowej dodaje się 500 g . Przepraszam za kłopot.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, jak

    Zgłoszony przez mamula na stycznia 25, 2016 at 09:18.

    Tak, jak przypuszczałam-kamienne, nie do ugryzienia, nawet na tosty się nie nadają...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi, ale przepis jest

    Zgłoszony przez mamula na stycznia 24, 2016 at 23:28.

    Przykro mi, ale przepis jest nieporozumieniem- ewidentnie za mało wody, czułam to przy wyrabianiu bulek, ale myślę sobie- ktoś przecież dał gwiazdki przepisowi, chyba nie bezzasadnie. Bułki nie urosły, nawet po 30 min, zmarnowałam 500 gr mąki i nie wiem, co dam rano dzieciom na śniadanie- podejrzewam, ze bułki będą kamienne...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze