Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Na wierzch:
- 1 jajko surowe, roztrzepane
- 20 g sezamu lub maku, do posypania
Ciasto
- 60 g oleju z oliwek
- 50 g drożdży świeżych, lub 1 op. drożdży suchych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 30 g ziaren dyni
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g ziaren sezamu
- 280 g ciepłej wody
- 300 g koncentratu mąki bezglutenowej Schar
-
6
55min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do
i wyrabiać przez 4 min/
.
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 OC.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Z wyrobionego ciasta uformować bułki wielkości według własnego uznania. Bułki formować dłońmi opruszonymi mąką.
5. Bułki ułożyć na blaszce.
6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFaktycznie ma Pani rację. Do
Faktycznie ma Pani rację. Do przepisu wkradł się błąd. Koncentratu mąki winno być 300 g. Zwykłej maki bezglutenowej dodaje się 500 g . Przepraszam za kłopot.
Tak, jak
Tak, jak przypuszczałam-kamienne, nie do ugryzienia, nawet na tosty się nie nadają...
Przykro mi, ale przepis jest
Przykro mi, ale przepis jest nieporozumieniem- ewidentnie za mało wody, czułam to przy wyrabianiu bulek, ale myślę sobie- ktoś przecież dał gwiazdki przepisowi, chyba nie bezzasadnie. Bułki nie urosły, nawet po 30 min, zmarnowałam 500 gr mąki i nie wiem, co dam rano dzieciom na śniadanie- podejrzewam, ze bułki będą kamienne...