3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki z ziarnami bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Na wierzch:

  • 1 jajko surowe, roztrzepane
  • 20 g sezamu lub maku, do posypania

Ciasto

  • 60 g oleju z oliwek
  • 50 g drożdży świeżych, lub 1 op. drożdży suchych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 30 g ziaren dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren sezamu
  • 280 g ciepłej wody
  • 300 g koncentratu mąki bezglutenowej Schar
  • 6
    55min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do Blokada naczynia miksującego i wyrabiać przez 4 min/Ciasto.

    2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 OC.

    3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    4. Z wyrobionego ciasta uformować bułki wielkości według własnego uznania. Bułki formować dłońmi opruszonymi mąką.

    5. Bułki ułożyć na blaszce.

    6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Buleczki na 5 z plusem.Faktycznie troche wiecej...

    Zgłoszony przez ewcia444 na listopada 8, 2022 at 16:52.

    Buleczki na 5 z plusem.Faktycznie troche wiecej wody do ciasta mozna dodac i dalam mniej drozdzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlaczego wszystkie mi popękały???😭😭😭

    Zgłoszony przez mal na kwietnia 23, 2022 at 20:13.

    Dlaczego wszystkie mi popękały???😭😭😭

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki są rewelacyjne. Jeszcze nigdy nie udało...

    Zgłoszony przez basia123456 na stycznia 13, 2022 at 20:35.

    Bułki są rewelacyjne. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić, tak pięknie wyrośniętych, bułeczek bezglutenowych. Bułki potrzebują jednak więcej wody, dodałam na oko, myślę że dodałam nie 280 g wody a 320-350 g. Tu trzeba indywidualnie podejść i sprawdzać czy wody wystarczy dążąc do zamierzonej konsystencji ciasta na bezglutenowe bułki czyli sporo rzadszego niż pszenne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie ma Pani rację. Do

    Zgłoszony przez Ren1960 na czerwca 3, 2016 at 10:41.

    Faktycznie ma Pani rację. Do przepisu wkradł się błąd. Koncentratu mąki winno być 300 g. Zwykłej maki bezglutenowej dodaje się 500 g . Przepraszam za kłopot.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, jak

    Zgłoszony przez mamula na stycznia 25, 2016 at 09:18.

    Tak, jak przypuszczałam-kamienne, nie do ugryzienia, nawet na tosty się nie nadają...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi, ale przepis jest

    Zgłoszony przez mamula na stycznia 24, 2016 at 23:28.

    Przykro mi, ale przepis jest nieporozumieniem- ewidentnie za mało wody, czułam to przy wyrabianiu bulek, ale myślę sobie- ktoś przecież dał gwiazdki przepisowi, chyba nie bezzasadnie. Bułki nie urosły, nawet po 30 min, zmarnowałam 500 gr mąki i nie wiem, co dam rano dzieciom na śniadanie- podejrzewam, ze bułki będą kamienne...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze