Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
BUŁECZKI MAŚLANE Z NADZIENIEM
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mleka 3,2%
- 50 g świeżych pokruszonych drożdży
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- aromat waniliowy (kilka kropel)
- 85 g masła 82% (w kawałkach)
- 100 g cukru
- powidła (gęste, np. śliwkowe)
- białko do posmarowania
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do dzbana termomixa włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko - wymieszać i podgrzać - 2min/30s/50stopni/obr.4.
2. Dodać żółtka, miękkie roztopione ostudzone masło i mąkę - wyrobić 1min/30s/"Ciasto" .
Zobaczyć czy ciasto się ładnie odkleja od dzbana, jeśli nie całkowicie - dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić (czas ten sam).
3. Ciasto z dzbana wyjąć i włożyć do dwa razy większej misy oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. C iasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
4. Po wyrośnięciu rywać kawałeczki ciasta i w dłoniach wyrabiać kule, rozpłaszczać i wkładać nadzienie. Wykładać bułeczki na papier do pieczenia ułożony na drucianej blaszce.
5. Rozgrzać piekarnik 180stopni (góra dół). Na spodzie umieścić metalową miskę z wrzątkiem.
5. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
W celu wykonania kruszonki wrzucamy 25 g mąki pszennej, 25g cukru, 25g masła do dzbana termomixa. Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad bułeczkami przed włożeniem do piekarnika. 6. Piec 18-22 minuyt, po zarumienieniu wyjąć. Podawać po ostudzeniu.
PYSZNE BUŁECZKI MAŚLANE
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBułeczki naprawdę przepyszne!!! Najlepsze jakie...
Bułeczki naprawdę przepyszne!!! Najlepsze jakie robiłam. Zrobiłam bez nadzienia i smakują rewelacyjnie
Pyszne
Pyszne
Najlepszym komentarzem będzie komentarz mojego...
Najlepszym komentarzem będzie komentarz mojego taty "lepsze niż w sklepie"😉 a to naprawdę wiele znaczy😀 Robię co tydzień z dżemem malinowym, są przepyszne!!! Na ciepło znikają w mig.
potwierdzam, bułeczki przepychota
potwierdzam, bułeczki przepychota
Pyszne
Pyszne
Bułeczki poezja!!!Rozpływają się w ustach...
Bułeczki poezja!!!Rozpływają się w ustach
Ciasto rewelacyjne sprężyste nie klejące się do rąk i blatu.Następnym razem a bedzie to juz wkrótce spróbuje zrobić z tego ciasta ślimaczki lub rogaliki dla córki na drugie śniadanie
))
U mnie w domu robią furorę , w pracy zresztą...
U mnie w domu robią furorę , w pracy zresztą też. pieke je co dwa dni. dzieci i nie tylko zajadają sie nimi. z dodatkami i bez. Zadnych modyfikacji nie było
bułeczki wyszły przepyszne
bułeczki wyszły przepyszne