3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁECZKI MAŚLANE Z NADZIENIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

BUŁECZKI MAŚLANE Z NADZIENIEM

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka 3,2%
  • 50 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy (kilka kropel)
  • 85 g masła 82% (w kawałkach)
  • 100 g cukru
  • powidła (gęste, np. śliwkowe)
  • białko do posmarowania
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    PYSZNE BUŁECZKI MAŚLANE
  1. 1. Do dzbana termomixa włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko - wymieszać i podgrzać - 2min/30s/50stopni/obr.4.

    2. Dodać żółtka, miękkie roztopione ostudzone masło i mąkę - wyrobić 1min/30s/Dough mode.

    Zobaczyć czy ciasto się ładnie odkleja od dzbana, jeśli nie całkowicie - dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić (czas ten sam).

    3. Ciasto z dzbana wyjąć i włożyć do dwa razy większej misy oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny. C iasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

    4. Po wyrośnięciu rywać kawałeczki ciasta i w dłoniach wyrabiać kule, rozpłaszczać i wkładać nadzienie. Wykładać bułeczki na papier do pieczenia ułożony na drucianej blaszce.

    5. Rozgrzać piekarnik 180stopni (góra dół). Na spodzie umieścić metalową miskę z wrzątkiem.

    5. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.



    W celu wykonania kruszonki wrzucamy 25 g mąki pszennej, 25g cukru, 25g masła do dzbana termomixa. Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad bułeczkami przed włożeniem do piekarnika. 6. Piec 18-22 minuyt, po zarumienieniu wyjąć. Podawać po ostudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne

    Zgłoszony przez basiajula na września 29, 2018 at 11:27.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki poezja!!!Rozpływają się w ustach...

    Zgłoszony przez Ewus33a na lutego 27, 2018 at 12:56.

    Bułeczki poezja!!!Rozpływają się w ustachtmrc_emoticons.) Ciasto rewelacyjne sprężyste nie klejące się do rąk i blatu.Następnym razem a bedzie to juz wkrótce spróbuje zrobić z tego ciasta ślimaczki lub rogaliki dla córki na drugie śniadanie tmrc_emoticons.)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie w domu robią furorę , w pracy zresztą...

    Zgłoszony przez karolina40 na stycznia 11, 2017 at 09:51.

    U mnie w domu robią furorę , w pracy zresztą też. pieke je co dwa dni. dzieci i nie tylko zajadają sie nimi. z dodatkami i bez. Zadnych modyfikacji nie było

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bułeczki wyszły przepyszne

    Zgłoszony przez bogwaw na listopada 12, 2016 at 11:33.

    bułeczki wyszły przepyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze