3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bagietka francuska - domowa


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

  • 10 g drożdże świeże, lub 5 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąka pszenna
  • 2 łyżeczki soli
  • 330 g woda
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlać wodę, dodać drożdże, cukier. Podgrzać 2 min/370C/obr.2 

  2.  

    Dodać mąkę i sól. Wyrobić 2min/Dough mode. Ciasto pozostawić w Closed lid na ok. 1 godz. 30min. Sprawdzić wcześniej, ponieważ szybkość rośnięcia zależy od wielu czynnikówtmrc_emoticons.)

  3.  

    Po tym czasie wyrobić kolejne 30sek/Dough mode i pozostawić na ok. 30min.

  4.  

    Ciasto wyjąć z Closed lid na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulę. Przykryć ściereczką kuchenną, a następnie pozostawić na ok. 20min,żeby odpoczęło.

  5.  

    Delikatnie spłaszczyć każdą kulę tworząc prostokąt, a następnie zwinąć jak roladę, tworząc kształt bagietki. Przenieść do foremki, układając zlączeniem do dołu. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  6.  

    Rozgrzać piekarnik do temp. 250 st.C (grzanie "dół"). Na blasze , na dole piekarnika ułożyć 8-10 kostek lodu.

     

  7. Każdą bagietkę naciąć ikośnie ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika powyżej blaszki z lodem.

  8. Piec ok. 20-30 minut, do czasu aż bagietki się zarumienią. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bardzo przydaje się do pieczenia bagietek specjalnie wyprofilowana foremka, ale można też upiec je układając obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bagietki super ale ja skróciłam czas . Po...

    Zgłoszony przez krasa na października 21, 2017 at 12:51.

    Bagietki super ale ja skróciłam czas . Po wyjęciu z Closed lid podzieliłam na 3 części, każdą od razu uformowałam i ułożyłam na formie do bagietek pozostawiając na 30 min. nastawiłam termoobieg na 200'C i tylko 20 min. Też nie mogłam się doczekać kiedy będą gotowe .Spróbujcie jest trochę szybciej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monika_Miki...

    Zgłoszony przez Gocharynka na maja 23, 2017 at 20:22.

    Monika_Miki:
    Oczywiście 37 stopni Celsjusza Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre ale fakt baaardzo dugi czas moe mona...

    Zgłoszony przez Beata2222 na kwietnia 22, 2017 at 19:19.

    bardzo dobre Big Smile, ale fakt baaardzo długi czas, może można go trochę skrócić... Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co to za temperatura 370 stopni? :O

    Zgłoszony przez Monika_Miki na listopada 19, 2016 at 23:40.

    Co to za temperatura 370 stopni? :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bajka ale czas to przegięcie !!!!! Umarłem w...

    Zgłoszony przez daro896 na listopada 13, 2016 at 09:45.

    Bajka ale czas to przegięcie !!!!! Umarłem w kuchni tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Przepis

    Zgłoszony przez ktomek24 na marca 3, 2016 at 16:21.

    Super Przepis Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha 

    Zgłoszony przez Karnisz na lutego 13, 2016 at 12:38.

    Pycha 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja mieszam 400 g mąki

    Zgłoszony przez filiżanka na lutego 5, 2016 at 22:58.

    A ja mieszam 400 g mąki pszennej i 100 g żytniej  (nie razowej).Smakuje SUPER  ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwsza bułka która mi

    Zgłoszony przez Maryla33 na stycznia 24, 2016 at 20:35.

    Pierwsza bułka która mi wyszłą  tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam bagietkę z

    Zgłoszony przez aloefitteam na stycznia 14, 2016 at 12:02.

    Wczoraj robiłam bagietkę z tego przepisu i jest przepyszna, to najlepsze co do tej pory mi wyszło z TM tmrc_emoticons.-) Jedyne co zmieniłam w przepisie to dałam pół na pół zwykłą mąkę tortową i przenną z pełnego przemiału z firmy melvit. I wyszło naprawdę super, więc polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze