Składniki
3 porcja/porcje/porcji
- 10 g drożdże świeże, lub 5 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąka pszenna
- 2 łyżeczki soli
- 330 g woda
-
6
4h 0min
Czas całkowity 3h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać drożdże, cukier. Podgrzać 2 min/370C/obr.2
Dodać mąkę i sól. Wyrobić 2min/
"Ciasto" . Ciasto pozostawić w
"Blokada naczynia miksującego" na ok. 1 godz. 30min. Sprawdzić wcześniej, ponieważ szybkość rośnięcia zależy od wielu czynników
Po tym czasie wyrobić kolejne 30sek/
"Ciasto" i pozostawić na ok. 30min.
Ciasto wyjąć z
"Blokada naczynia miksującego" na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulę. Przykryć ściereczką kuchenną, a następnie pozostawić na ok. 20min,żeby odpoczęło.
Delikatnie spłaszczyć każdą kulę tworząc prostokąt, a następnie zwinąć jak roladę, tworząc kształt bagietki. Przenieść do foremki, układając zlączeniem do dołu. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250 st.C (grzanie "dół"). Na blasze , na dole piekarnika ułożyć 8-10 kostek lodu.
Każdą bagietkę naciąć ikośnie ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika powyżej blaszki z lodem.
Piec ok. 20-30 minut, do czasu aż bagietki się zarumienią.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bardzo przydaje się do pieczenia bagietek specjalnie wyprofilowana foremka, ale można też upiec je układając obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpierwsze pieczywo z termla które jest pyszne...
pierwsze pieczywo z termla które jest pyszne nawet na drugi dzień
Bagietki super ale ja skróciłam czas . Po...
Bagietki super ale ja skróciłam czas . Po wyjęciu z
"Blokada naczynia miksującego" podzieliłam na 3 części, każdą od razu uformowałam i ułożyłam na formie do bagietek pozostawiając na 30 min. nastawiłam termoobieg na 200'C i tylko 20 min. Też nie mogłam się doczekać kiedy będą gotowe .Spróbujcie jest trochę szybciej
Monika_Miki...
Monika_Miki:
Oczywiście 37 stopni Celsjusza
bardzo dobre ale fakt baaardzo dugi czas moe mona...
bardzo dobre
, ale fakt baaardzo długi czas, może można go trochę skrócić...
Co to za temperatura 370 stopni? :O
Co to za temperatura 370 stopni? :O
Bajka ale czas to przegięcie !!!!! Umarłem w...
Bajka ale czas to przegięcie !!!!! Umarłem w kuchni
Super Przepis
Super Przepis
Pycha
Pycha
A ja mieszam 400 g mąki
A ja mieszam 400 g mąki pszennej i 100 g żytniej (nie razowej).Smakuje SUPER ☺
Pierwsza bułka która mi
Pierwsza bułka która mi wyszłą
Polecam
Wczoraj robiłam bagietkę z
Wczoraj robiłam bagietkę z tego przepisu i jest przepyszna, to najlepsze co do tej pory mi wyszło z TM
Jedyne co zmieniłam w przepisie to dałam pół na pół zwykłą mąkę tortową i przenną z pełnego przemiału z firmy melvit. I wyszło naprawdę super, więc polecam 