thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
3 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

  • 10 g drożdże świeże, lub 5 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąka pszenna
  • 2 łyżeczki soli
  • 330 g woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać drożdże, cukier. Podgrzać 2 min/370C/obr.2 

  2.  

    Dodać mąkę i sól. Wyrobić 2min/Ciasto"Ciasto" . Ciasto pozostawić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na ok. 1 godz. 30min. Sprawdzić wcześniej, ponieważ szybkość rośnięcia zależy od wielu czynnikówtmrc_emoticons.)

  3.  

    Po tym czasie wyrobić kolejne 30sek/Ciasto"Ciasto" i pozostawić na ok. 30min.

  4.  

    Ciasto wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulę. Przykryć ściereczką kuchenną, a następnie pozostawić na ok. 20min,żeby odpoczęło.

  5.  

    Delikatnie spłaszczyć każdą kulę tworząc prostokąt, a następnie zwinąć jak roladę, tworząc kształt bagietki. Przenieść do foremki, układając zlączeniem do dołu. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  6.  

    Rozgrzać piekarnik do temp. 250 st.C (grzanie "dół"). Na blasze , na dole piekarnika ułożyć 8-10 kostek lodu.

     

  7. Każdą bagietkę naciąć ikośnie ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika powyżej blaszki z lodem.

  8. Piec ok. 20-30 minut, do czasu aż bagietki się zarumienią. 

Porady

Bardzo przydaje się do pieczenia bagietek specjalnie wyprofilowana foremka, ale można też upiec je układając obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bagietka francuska - domowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: