 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     7 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
składniki sosu
- 4 łyżeczki soli
- 250 ml oleju
- 100 ml octu
- 2 słoiczki (po 200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 250 g cukru
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
- 1,5 kilograma oczyszczonej czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Połowę pokrojonej papryki umieścić w naczyniu i szatkować 10sek./obr. 5. Dodać resztę papryki, szatkować 10 sek./obr. 5.
 2. Kopystką zgarnąć ze ścianek i jeszcze raz szatkować 5 sek./obr. 6.
 3. Dodać chili, cukier, sól, olej. Założyć pokrywę i nie zdejmować jej do końca przepisu. Gotować 30min./98°C/obr. 2. Po ok.15 minutach gdy temperatura dojdzie do 98°C zdjąć miarkę, założyć koszyczek.
 4. Przez otwór w pokrywie dodać drobno pokrojony czosnek. Nałożyć miarkę i mocno przyciskając ściereczką miksować 20 sek/obr. 10.
 5. Przez otwór w pokrywie dodać koncentrat, ocet, liście laurowe. Gotować 5 min./98°C/obr. 3 - bez miarki.
 Przelać do wyparzonych słoiczków (wyjąć liście laurowe). Pasteryzować.
Porady
Nie należy zwiększać ilości składników!!! - można zmniejszać.
Polecam w czasie całego procesu gotowania nie zdejmować pokrywy - dodawać składniki przez otwór w pokrywie.
Z podanych składników wychodzi 7 i pół słoika sosu, pojemność słoika 250 ml.
Przepis powstał na podstawie bloga: //kuchniaprzydrodze.blogspot.com/2015/10/sos-przecier-paprykowy-abolutny-top.html#comment-form
                        Polecam w czasie całego procesu gotowania nie zdejmować pokrywy - dodawać składniki przez otwór w pokrywie.
Z podanych składników wychodzi 7 i pół słoika sosu, pojemność słoika 250 ml.
Przepis powstał na podstawie bloga: //kuchniaprzydrodze.blogspot.com/2015/10/sos-przecier-paprykowy-abolutny-top.html#comment-form
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze