 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     2 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Pesto sycylijskie z bakłażana i papryki
- 80 gramów bakłażan
- 60 gramów papryka
- 1 ząbki czosnek
- 40 gramów oliwa z oliwek
- 40 gramów suszone pomidory
- 70 gramów koncentrat pomidorowy
- 20 gramów prażony słonecznik lub orzeszki pini
- 20 gramów starty parmezan
- 5 gramów liście bazylii - świeże
- 2 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz
- 1 szczypty cukier
- 1 szczypty chili (wg gustu), opcjonalnie
- 30 g oliwa z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- – składniki: 80g bakłażana, 60g czerwonej papryki, 1 duży ząbek czosnku, 40g oliwy z oliwek; Warzywa umyć, pokroić na kawałki, wszystko wrzucić do  "Blokada naczynia miksującego"  garnka Termomix i przez 3s./poz.5 – rozdrobnić. Nastepnie 10min./varoma/poz.1 poddusić – przy zdjętej z pokrywki miarce "Blokada naczynia miksującego"  garnka Termomix i przez 3s./poz.5 – rozdrobnić. Nastepnie 10min./varoma/poz.1 poddusić – przy zdjętej z pokrywki miarce
- – składniki: 40g suszonych pomidorów w zalewie olejowej, 70g koncentratu pomidorowego; Pomidory drobniutko pokroić, składniki dodać do  "Blokada naczynia miksującego"  garnka z podduszonymi warzywami 5min./varoma/poz.2 – przy zdjętej pokrywce "Blokada naczynia miksującego"  garnka z podduszonymi warzywami 5min./varoma/poz.2 – przy zdjętej pokrywce
- – składniki: 20g podprażonych na patelni orzeszków piniowych (lub słonecznika), 20g startego sera parmezan (ewent. pecorino albo granda padano), 5g (garść) liści bazylii, do smaku: 1-2 szczypty soli, pieprzu, cukru, chili (wg gustu) 30g oliwy z oliwe; Poz. 5-8/ca. 10 Sek. – zmieszać wszystko
- Pesto włożyć do słoiczka, zalać wierzch warstwą oliwy, trzymać w lodówce – tak będzie dobre nawet ok. 4 tyg. Wyśmienite do makaronu albo jako smarowidło do chleba  
Pesto sycylijskie z bakłażana i papryki
Porady
ZALECA SIĘ WYKONAĆ PODWÓJNĄ PORCJĘ!
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
swietna nazwa sera-granda padano. chyba mozna dostac w sklepie z grandami, he he
pycha
Uwielbiam to pesto i zawszę robię podwójną porcje Przepis wyśmienity.
 Przepis wyśmienity.
            
Dałam więcej czosnku.Bardzo fajny przepis