 
                                            
                                     
                                    Składniki
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem FIT
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g wody
- 1 szczypty soli
Farsz
- 300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojone w kostkę
- 450 g mrożony szpinak
- zioła prowansalskie papryka ostrna, po łyżeczce do piersi z kurczaka
- 2 łyżek sos sojowy, do piersi z kurczaka
- 40 g cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 g papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 150 g śmietana kremówka 12%
- 1 jajko
- 150/200 g pomidor, obrany ze skórki/pokrojony w kostkę bez gniazd
- 100 g sera feta/bałkańskiego, pokrojony w kostkę
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: 
 Wszystkie składniki na ciasto: mąka, masło, woda, szczypta soli: do naczynia i wyrabiać 1 minuta/ "Ciasto" . Potem wyjąć, uformować kulę i do lodówki na 25 minut "Ciasto" . Potem wyjąć, uformować kulę i do lodówki na 25 minut- Farsz: - 300g kurczaka pierś - drobno pokroić, przyprawić: papryka ostra, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz sól do smaku. [/size]Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać kurczaka. Wszystko zdjąć. Szpinak rozdrobniony mrożony 450g na patelni z 40 g papryki poddusić na łyżce oliwy. 
 Po przestygnięciu w thermomix "Blokada naczynia miksującego"  szpinak zlaczyc z 150 g śmietany kremówki 12% i jednym jajkiem- wymieszać: 30 s/obr. 3. Dodać kurczaka, pokorojonego  pomidora bez gniazd i 100g sera feta w kostkę - wymieszać 20s/ obr. 2. "Blokada naczynia miksującego"  szpinak zlaczyc z 150 g śmietany kremówki 12% i jednym jajkiem- wymieszać: 30 s/obr. 3. Dodać kurczaka, pokorojonego  pomidora bez gniazd i 100g sera feta w kostkę - wymieszać 20s/ obr. 2.
 W miedzyczasie ciasto wyjąc i rozwałkować, wykleić formę do tarty 22 - 26 cm, nakłuć widelcem, przykryc obciążonym papierem i wstawić do piekarnika 20 min/200 stopni. Wyjąc i ostudzic.
 Na ostudzony spod wylać masę szpinakowo kurczakową i wstawić do piekarnika: 200stopni/40 minut
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Suuuuuper smaczna Pasowałby do niej sos czosnkowy
 Pasowałby do niej sos czosnkowy  
            
pychota
nie czekałam na ostudzenie ciasta i od razu nałozyłam farsz i włożyłam do piekarnika i wyszło ok
ewa1958: Uda się w obu wariantach, bo robiłam i tak i tak Ale już poprawiam rozbieżności.
 Ale już poprawiam rozbieżności.
            
To chyba nie jest wersja fit 🙃
To ile tych składników ma być: w zestawieniu jest inaczej a w opisie inaczej.Tu 300 g kurczaka, 450 g szpinaku i 40 g papryki, tam 200 g, 400 g i 20 g. Duże rozbieżności, jak to ma się udać?
Jednym słowem - rewelacyjna!