 
    
            Składniki
- Składniki na hummus:
- 250 g ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżkipasty sezamowej (tahini)
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie przyprawy chili ,kolendra, oregano do wyboru
- Składniki na pity:
- 100 g pszenicy
- 250 g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 g suchych drożdzy
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciecierzycę musimy zacząc przygotowywać 1 dzień wcześniej. Namaczamy wieczorem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy cicerzycę w TM. W tym celu wsypujemy cicierzycę do sitka, wlewamy do naczynia 1l wody i gotujemy temp.Varoma czas 1 godz., obroty 1. Ciecierzycę zostawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie robimy chlebki pita. po wystygnięciu ciecierzycę miksujemy 10sek./obr.4-5. , dodajemy pozostałe składniki (czosnek przeciskami przez praskę) i mieszamy 20sek obr.2-3 - PITTA - Pszenicę zmielić 20sek/obr.10, wymieszać z mąką iprzelłożyć do innego naczynia. - Do naczynia wlać wodę ,wsypać drożdże i wymieszać 20sek obr.3. - Dodać pozostałe składniki i wyrabiać 2,5 min /poz. "kłosek". - Ustawić TM na 5min temp.37 st, obr.1 - podgrzać w ten sposób ciasto by lepiej i szybciej rosło. - Ciasto podzielić na 8 części, uformowaćkulki ,a z kulek placki o grubości ok.0,5cm,. Placki można ponacinać nożem np. na wzór kajzerki lub zrobić kratkę i zostawić na 10min do wyrośnięcia. - Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 7-10min w temp.175-180stopni.Kiedy placki zaczną się wybrzuszać - to znak że wkrótce będą gotowe. - Najlepsze są tego samego dnia. - Wystygnięte chlebki pita najlepiej jest odrywać i maczać w hummusie. - Można teżbardziejelegancko,czyli przekroić wzdłuż i do środka wkładaćpokrojone , podsmażone mięsko i sosy wg upodobań 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
do pity zamiast droży suchych dodałam 50 g świeżych drożdży i wyrosły piękne chlebki
ogólnie pity słabo wyrosły i były dość twarde