



- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
ciasto
- 40 g drożdży
- 80 g cukru
- 220 g wody
- 70 g masła, miękkiego
- 550 g mąki
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
dodatki
- 1 słoik ulubionych powideł
- 1 białko do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy czas 2min//
"Ciasto"
"Blokada naczynia miksującego"
2. Ciasto wyjąć podzielić na 2 porcje. Cienko rozwałkować.
3. Wyciąć prostokąty dowolnych rozmiarów, nałożyć na nie ulubione powidła i przykryć prostokątami ponacinanymi.
4. Boki lekko dociskać, aby góra i spód ciacha zlepiły się.
5. Ciacha posmarować białkiem.
6. Piec ok 0,5h w temp.150 C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam do tych ciasteczek do środka masę jagodowo-twarożkową. Pycha
Robiłam dziś....bardzo dobre....początkowo ciężko było mi nadać im tak piękny kształt...ale z każdą sztuką byłam coraz bliżej
WARTO!! Polecam!!
Dla podpowiedzi: górę nacinamy dość mocno...powinna być mniejsza od dolnej części...i rozciągamy ją żeby otwory były większe...tym specjalnym wałkiem byłoby znacznie łatwiej
Robilam podobne ciacha ale z ciasta francuskiego - z dodatkiem jablek, powidel, twarogu ale nie probowalam z ciasta drozdzowego. Ale nic straconego dodaje do zrobienia
pozdrawiam 
O kurcze, Verciu ale tem wałek super!
Nigdy takiego nie widziałam ale jak zobaczę to chyba sobie kupię
Ręcznie to jednak nie to samo
Dzięki za podpowiedź 
Elu, to cos takiego, taki specjalny walek, ale mozna i recznie
Ja robiłem ręcznie. Wyszły świetne!
Ciekawy przepis
Ładnie wyglądają te ciasteczka a ja mam w spiżarni jeszcze całą półkę dżemów i powideł
Chętnie je wykorzystam, tylko mam pytanie: czy te nacięcia na warstwie wierzchniej są robione ręcznie (nożem), czy przy pomocy jakiegoś przyrządu? Pozdrawiam