 
                                            
                                     
                                    Składniki
ciasto
- 30 g drożdże świeże
- 370 g mleko 3,2%
- 60 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 szczypty soli
- 1 jajko całe, roztrzepane
- 270 g masło 82%
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do  "Blokada naczynia miksującego"  włóż drożdże, mleko i cukier wymieszaj 5 sek/obr 6Następnie 2 min/37 stopni/ "Blokada naczynia miksującego"  włóż drożdże, mleko i cukier wymieszaj 5 sek/obr 6Następnie 2 min/37 stopni/ "Mieszanie" 1.5 "Mieszanie" 1.5- 2. Dodaj mąke wymieszaj 5 sek/ obr 6. - Następnie 3min  "Ciasto" "Ciasto"- 3. Tak przygotowane ciasto wyjąć i zostawić na 30 min do wyrośniecia. - W międzyczasie rozwałkuj masło (najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia, wkładamy masło między dwa arkusze) na kwadrat grubości 1 cm i włóż do lodówki. - 4. Rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości 2 cm, połóż na nim masło oraz zegnij rogi ciasta do środka przykrywając masło oraz tworząc kopertę. - Rozwałkuj delikatnie na prostokąt. Złóż ponownie ciasto składajac prostokąt na 3 do środka. Delikatnie rozwałkuj zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min. Powtórz czynność min 2 razy. - Ciasto w ten sposób powinno tworzyć warstwy. - Przed pieczeniem wyciągnij ciasto i rozwałkuj na grubośc 2 cm. Pokroić w trójkąty dodać nadzienie (czekolada, marmolada, dżem etc) lub zwinąć bez nadzienia formując rogaliki. - Rozgrzać piekarnik 200 stopni. - Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na 15 min. - Najlepsze są na ciepło zaraz po upieczeniu  - Smacznego! - Ciasto można mrozić lub przechować w lodówce przez noc.Najważniejsze jest by w trakcie wyrabiania warst chłodzić ciasto i zachować stała konsystencję masła( jak zacznie topnieć bedzie trudno je wałkować). 
Wykonanie
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Długo się robi, ale potem ten smak zwraca stracony czas i to z nawiązką.
Super!