Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Trudny
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 01/07/15
                    Składniki
- 130 g MT ajerkoniaku, przepis w książce podstawowej
 - 50 g wody, ciepłej
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - Krem:
 - 150 g płatków migdałowych
 - 200 g dżemu wiśniowego
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 150 g mąki pszennej
 - 200 g cukru
 - 5 jajek
 - Biszkopt:
 - 500 g śmietany 30%
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt: Na noże w naczyniu misującym założyć motylek.
 - Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
 - Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
 - Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 2.
 - Ciasto przelać do dwóch natłuszczonych tortownic o różnych średnicach, najlepiej 20 i 30 cm, piec 15-20 min.
 
- Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie, wymieszać z ajerkoniakiem.
 - Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
 - Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 1 min/obr. 3, po chwili dodać cukier wanilinowy.
 - Dodać ajerkoniak z żelatyną, wymieszać 10 s/obr. 1 (jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min do lodówki).
 - Przygotowanie tortu:
 - Większy płat biszkoptu posmarować dżemem, następnie kremem, przykryć mniejszym płatem i powtórzyć czynność, posmarować boki kremem, na górnej części z pozostałego kremu uformować kopiec.
 - Całość obsypać płatkami migdałowymi.
 - Wstawić do lodówki na kilka godzin.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Może być
tak to prawda jest rewelacyjny
Robiłam ten torcik ostatnio dla Babci na urodzinki, wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował
 
 
 polecam 
 
 
Pyszności
 torcik wyglada rewelacyjnie 
 warto go zrobić 
 może na Mikolajki 6 grudnia 
 
 
 
 
 
 
 
 koniecznie zrobię - uwielbiam ajerkoniak 